Home > Overdenkingen > Onze bemiddelaar

Onze bemiddelaar

“Daarom kan hij ook geheel en al redden diegenen die door hem tot God komen, want daarvoor leeft hij altijd: om voor hen tussenbeide te komen.” (Hebreeën 7:25)

Wat bedoeld de Schrift wanneer er staat dat Jezus tussenbeide komt? Ik geloof dat dit onderwerp zo diep gaat, zo groots is dat het niet te bevatten is door ons verstand, ik beef alleen al bij het feit dat ik het aanhaal. Theologen hebben ook verschillende meningen over de betekenis ervan.

Door gebed en vertrouwen in de leiding van de Heilige Geest begin ik slechts een heel klein beetje van dit enorme onderwerp te bevatten. Recentelijk bad ik heel simpel “Heer, hoe heeft uw voorspraak in de hemel effect op mijn leven? Uw woord spreekt over dat u voor de Vader verschijnt namens mij. Wat betekent dit in mijn dagelijkse wandel met u?”.

Het woord tussenbeide komen betekent ook wel “namens iemand pleiten”, het wordt ook wel eens vertaald met “voorbede”. Dit gaat over iemand die in jou plaats gaat staan om te pleiten voor jou zaak. Als je iets dergelijks hoort stel je je dan voor hoe Christus continu voor jou bij God aan het pleiten is, vragend om genade, vergeving en zegen? Naar mijn mening maakt dit beeld van God een starre, vasthoudende God. Ik weiger te geloven dat genade uit onze liefdevolle God getrokken zou moeten worden. Als we onszelf beperken door een dergelijke nauwe definitie van “tussenbeide komen” dan zullen we nooit de diepere geestelijke bedoeling begrijpen van wat Christus voor ons doet.

De bijbel verklaart dat mijn hemelse Vader al mijn noden kent nog voordat ik dit in gebed breng. En vaak voorziet hij al in deze behoeften nog voordat ik gebeden heb. Vandaar dat ik het moeilijk te aanvaarden vind dat Gods eigen zoon bij Hem moet pleiten om alles. Daarnaast zegt de Schrift dat de Vader zijn Zoon heeft vertrouwd met alle dingen “want in Hem woont al de volheid der godheid lichamelijk” (Kolossenzen 2:9).

Ik beweer niet dat ik alles weet over de bemiddeling van Jezus bij de Vader. Maar ik geloof dat wat het ook is dat onze hogepriester doet als bemiddeling voor ons, dat het een zeer eenvoudige zaak betreft. En ik geloof dat deze tussenkomst rechtstreeks te maken heeft met de groei van Zijn lichaam hier op aarde, Hij is aan het werk om elk deel te voorzien met kracht en authoriteit.

Advertenties
  1. Eduard
    19-03-2009 om 10:10

    Deze overdenking begrijp ik niet helemaal eerlijk gezegd, althans het spreekt niet tot mij dus kan het ook aan mij persoonlijk liggen. Ik doe met grote regelmaat nog zo vaak dingen fout in m’n leven dat ik eigenlijk hoop en wil geloven dat de Heere Jezus continu bij de Vader pleit voor mij :$

    En dat er een dag komt dat ik van die zaken ook verlost mag zijn, wat lijkt het me heerlijk 100% te kunnen zijn als Christus, volgens de Schrift bezit ik nu al dezelfde volheid als Hem, nu nog de geestelijke volwassenheid zeg maar 🙂

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: