Home > Overdenkingen > Hak hem af

Hak hem af

Jezus vertelt Zijn discipelen, “Indien uw hand of uw voet u tot zonde verleidt, houw hem af en werp hem weg. Het is beter voor u verminkt of kreupel ten leven in te gaan, dan met twee handen of twee voeten in het eeuwige vuur geworpen te worden.” (Matteus 18:8). Jezus begint zijn zin met het woord “Indien”, wat betekent “in dit licht”. Hij verbind Zijn uitspraak aan de hele context van de lessen die Hij geeft over onze eigen werken en het kruis. Dus wanneer Hij hier zegt “Indien uw hand of voet u tot zonde verleid” spreekt Jezus over een zonde tegen het kruis.

Als Jezus zegt “houw hem af en werp hem weg”, dan spreekt Hij ten eerste tegen de joodse luisteraars over hun vertrouwen in hun eigen goede werken. De hand, voet en oog staan voor het vlees – instrumenten van onafhankelijkheid, door welke de mens zijn eigen weg gaat, vertrouwend op eigen inzichten en menselijke inspanningen om zichzelf zo te bevrijden van zondige neigingen en gebondenheden. Vandaar, ruk uw oog uit. U moet van uw lichaam, denken en hart zien af te komen, van alle kwade gedachten. Wijs het af, verwijder ze met een chirurgische precisie. Snij alle hoop weg dat u vanuit uzelf in staat ben om God iets te kunnen schenken. Lust en zonde moeten inderdaad weg gesneden worden – maar niet door uw eigen handen. Het is een werk van de Geest!

“Ren simpelweg in mijn armen, verneder jezelf als een kind door mijn overwinning aan het kruis te omarmen. Leg jezelf toe aan een leven van totale onderwerping en afhankelijkheid van Mij. Vanwege mijn werk aan het kruis behoort u uzelf niet langer toe. Ik heb u gekocht, mijn Geest zal mijn eis van heiligheid in u leggen”.

Advertenties
  1. Eduard
    25-03-2009 om 08:24

    En zo is het, Zacharia 4:6 spreekt er al over: “Niet door kracht noch geweld, maar door mijn Geest”. En zo is het ook bij onze bevrijding uit de klauwen van de zonde, dit wordt bewerkt door Gods geest, geen enkel mens is in staat dit uit zichzelf te bewerken.

    Soms denken mensen wel eens dat ze het kunnen, en gaan ervoor knokken veelal uit religieuze overtuigingen om uiteindelijk afgemat op de grond neer te vallen. Een dergelijke strijd hou je misschien eventjes vol, en korte tijd zal het er op lijken dat je het wint, maar uiteindelijk verlies je.

    De enige manier om als winnaar er uit te komen is door je vast te klampen aan de Winnaar. Zijn kracht is groter dan wat dan ook en is zeker in staat om jou te bevrijden.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: