Home > Overdenkingen > Bewaard voor een doel

Bewaard voor een doel

David bad, “Bewaar mij, o God! want ik betrouw op U” (Psalm 16:1). In het hebreeuwse woord dat David hier gebruikt voor “bewaar” ligt een diepere betekenis. Hij zegt in essentie “Plaats een heg om me heen, een muur met beschermende doornen. Bewaak en bewaar mij, zie al mijn stappen, mijn komen en gaan”.

David geloofde ten volle dat God de rechtvaardigen bewaard. En de Schrift zegt dat David geholpen en bewaard werd op al zijn wegen. Deze gezegende man verklaarde: “Ziet, de Bewaarder Israëls zal niet sluimeren, noch slapen. De HEERE is uw Bewaarder, de HEERE is uw Schaduw, aan uw rechterhand. De zon zal u des daags niet steken, noch de maan des nachts. De HEERE zal u bewaren van alle kwaad; uw ziel zal Hij bewaren” (Psalm 121::4-7).

Hetzelfde hebreeuwse woord voor “bewaar” wordt hier gebruikt. En weer spreekt David over die goddelijke heg, de bovennatuurlijke muur van bescherming. Hij verzekert ons, “God let op je, waar je ook gaat”.

En inderdaad, de Heer is met ons op alle plaatsen: op ons werk, in de kerk, terwijl je winkelt. Hij is met ons in onze auto’s, onze bussen, de metro. En al die tijd zegt David, God bewaard ons van alle kwaad. Simpel gezegd, God heeft elke basis gedekt. Hij heeft beloofd dat elk wapen dat gevormd wordt tegen Zijn kinderen zal worden gedwarsboomd.

Keer op keer heeft God zichzelf bewezen als beschermer van Zijn volk. Maar voor welk doel? Waarom heeft de Heer de intentie om ons te behouden? We vinden een hint in de woorden van Mozes: “Daarom gebood de HEER, onze God, ons al deze wetten na te komen en ontzag voor hem te tonen. Dan zou het ons goed gaan en zou hij ons leven sparen, zoals hij tot nu toe heeft gedaan” (Deuteronomium 6:24). Mozes zegt dat God hen om een rede Zijn geboden gaf: om ons te bewaren en behouden. Maar waarom? Om dezelfde rede dat God ons wilt beschermen en redden.

Denk eens aan alle manier waarop God Zijn uitverkoren volk, Israel, heeft bewaard. Hij beschermde hen tegen de tien plagen in Egypte. Hij heeft hen bevrijd van het leger van de Farao bij de rode zee. Hij genas hen van slangebeten in de woestijn. En het volk getuigde van Gods grote kracht aan hun kinderen en kleinkinderen: “De Heer heeft ons van al onze vijanden verlost. Hij gaf ons eten en drinken, en zorgde ervoor dat onze kleren niet versleten. Hij heeft Israel bewaard door alles heen!”

Maar was dat dan alles? Waren deze mensen bewaard en beschermd om uiteindelijk te sterven in de wildernis? Mozes stelde, “Maar ons leidde hij weg uit Egypte, om ons hierheen te brengen en ons het land te geven dat hij onze voorouders onder ede had beloofd” (Deuteronomium 6:23). Mozes vertelde aan Israel, “Kijk naar alle wonderbaarlijke manieren waarop God jullie van jullie ketens verlost heeft. Waar denk je dat dat voor was? Waarom denken jullie dat Hij jullie gekozen heeft? Waarom heeft hij u gered uit slavernij? Waarom heeft Hij u gezegend terwijl u het verdient heeft om achtergelaten te worden?”

De Heer heeft u bewaard zodat Hij u ergens heen kan brengen. Hij wil iets bereiken met uw leven dat verder gaat dan alle wonderen. De Heer bewaarde de Israelieten en zette een muur om hen heen voor een specifiek doel: om hen bruikbaar te maken. Hij leidde hen naar het beloofde land, een plaats van bestemming.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: