Home > Overdenkingen > Heilige moed en geestelijke autoriteit

Heilige moed en geestelijke autoriteit

Hoe langer iemand met Jezus is, hoe meer die persoon als Christus wordt, in puurheid, heiligheid en liefde. Zijn pure wandel wakkert een grote vrijmoedigheid voor God aan. De Schrift zegt “De goddelozen vluchten, waar geen vervolger is; maar elke rechtvaardige is moedig, als een jonge leeuw” (Spreuken 28:1). Het woord voor “moed” in dit vers betekent “veilig, verzekerd”. En dat is precies het soort moed dat de leiders van de synagoge zagen in Petrus en Johannes toen zij spraken (Handelingen 4:1-2).

In het vorige hoofdstuk (Handelingen 3) baden Petrus en Johannes voor een kreupele bedelaar die direct genezen werd. De genezing veroorzaakte een golf van reacties rond de tempel, en in een poging de discipelen hun verkondiging van Christus te doen stoppen hadden de religieuze leiders hen laten arresteren en een publieke rechtzitting tegen hen gestart.

Petrus en Johannes hadden een ontmoeting met deze geestelijk leiders, maar de bijbel vertelt er niet al te veel over in Handelingen 4. Maar ik kan je verzekeren dat de leiders een ceremonie met veel pracht en praal er omheen georganiseerd hadden.  Een hoop opgepompt gedoe waarin de hoogwaardigheidsbekleders eerst plechtig op hun fluwelen stoelen gingen zitten waarop de familie van de priesters volgden. Tot slot, werd het helemaal stil en kwamen de priesters in lange jurken met plechtige stappen naar binnen. Iedereen boog als de priesters voorbij kwamen, ze liepen stijf richting hun zetel om van daaruit hun oordeel te vellen.

Dit alles was om Petrus en Johannes te intimideren, maar ze waren dit absoluut niet. Ze zijn te lang met Jezus geweest om geïntimideerd te kunnen worden door deze poppenkast. Ik kan me voorstellen dat Petrus dacht “Kom op, laten we beginnen. Geef me een kansel, laat me los, ik heb een woord van God voor deze groep mensen. Dank U Jezus, dat U  het toestaat om te spreken tegen deze mensen die U zo haten”. Handelingen 4:8 begint met: “Petrus antwoordde, vervuld van de heilige Geest …”, dit zegt mij dat Petrus niet zomaar een of ander goed voorbereid college ging geven. Het zou niet zacht en gereserveerd wezen, Petrus was een man die zo compleet vervuld was met Christus, dat hij barstte van de Heilige Geest.

Gods dienaren zijn verzekerd van hun identiteit in Christus. Ze hebben het volle vertrouwen in Jezus’ rechtvaardigheid. Daarom hebben ze niets te verbergen; ze kunnen voor iedereen verschijnen met een schoon geweten.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: