Home > Overdenkingen > Aarden vaten

Aarden vaten

Een van de meest bemoedigende teksten uit de bijbel is 2 Korintiërs 4:7 “Maar wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de kracht, die alles te boven gaat, van God is en niet van ons”. Vervolgens beschrijft Paulus deze aarden vaten als stervende mensen, met onrust aan alle kanten, perplex, vervolgd, afgedankt. Hoewel ze nooit verlaten waren of in wanhoop zaten, kreunden deze mannen die door God gebruikt werden continu onder de last van hun lichaam, terwijl ze vol verlangen aan het wachten waren om gekleed te worden met het nieuwe.

God spot met de kracht van de mens, Hij lacht om onze egoïstische pogingen om goed te zijn. Hij gebruikt nooit de hoog geplaatsten of de machtigen, in plaats daarvan gebruikt hij de zwakke dingen van deze wereld om de sterke te beschamen. “Denk eens aan uw roeping, broeders en zusters. Onder u waren er niet veel die naar menselijke maatstaf wijs waren, niet veel die machtig waren, niet veel die van voorname afkomst waren. Maar wat in de ogen van de wereld dwaas is, heeft God uitgekozen om de wijzen te beschamen; wat in de ogen van de wereld zwak is, heeft God uitgekozen om de sterken te beschamen; wat in de ogen van de wereld onbeduidend is en wordt veracht, wat niets is, heeft God uitgekozen om wat wél iets is teniet te doen. Zo kan geen mens zich tegenover God op iets roemen” (1 Korintiërs 1:26-29).

Wauw! Als er iets is dat mij beschrijft is dit het wel! Een zwakke! Een dwaas! Een veracht en onbeduidend persoon! Iemand die niet heel nobel, slim of machtig is! Wat een dwaasheid om te denken dat God een dergelijk mens kan gebruiken! Maar toch is dat Zijn perfecte plan en het grootste mysterie op aarde. God roept ons temidden van onze zwakheden, zelfs wanneer Hij weet dat we het verkeerd zouden aanpakken. Hij legt zijn kosbare schat in deze aarden vaten, omdat Hij zich verheugd in het doen van het onmogelijke met niets.

God is vastbesloten om Zijn doel te bereiken, hier op aarde, door mensen heen met zwakheden. Abraham had zwakheden: Hij loog en hij had bijna zijn vrouw tot een overspelige gemaakt, maar Abraham “geloofde God en het werd hem tot gerechtigheid gerekend” (Romeinen 4:3).

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: