Home > Overdenkingen > Een vriend van zondaars

Een vriend van zondaars

In Lucas 7 lezen we het verhaal van een Farizeeër genaamd Simon, die Jezus Christus uitnodigde voor een maaltijd. Ik weet niet waarom een Farizeeër de Heere Jezus zou uitnodigen voor een diner, laat staat om andere streng religieuze mensen erbij te betrekken en met Hem te eten. Een voor de hand liggen rede was dat Simon en zijn vrienden wilden vaststellen of Jezus een profeet was of niet. De passage maakt duidelijk dat Simon afwist van Jezus’ reputatie als profeet (Lucas 7:39).

De Schrift vertelt ons niet wat deze groep tijdens de maaltijd besprak, maar we kunnen ervan uitgaan dat het iets met theologie te maken had. De Farizeeërs waren gespecialiseerd in dit onderwerp, en ze hebben bij andere gelegenheden als eens geprobeerd de Heere Jezus in verlegenheid te brengen met diverse vraagstellingen en interessant-doenerij. Maar de Heere Jezus wist wat er in hun harten afspeelde, en het werd snel duidelijk. Het volgende wat we lezen in Lucas is het verhaal van een vrouw die op straat bekend stond als zondares. In de Schrift lezen we: “En Zich naar de vrouw wendende” (Lucas 7:44). Hier zie ik de Heere Jezus ons voordoen waar onze focus moet liggen, niet op een valse religie, niet op valse leraren maar op zondaars.

Jezus draaide zich weg van Simon en zijn gasten en keerde zich tot de vrouw en zei “Daarom zeg Ik u: Haar zonden zijn haar vergeven, al waren zij vele, want zij betoonde veel liefde … uw geloof heeft u behouden, ga heen in vrede!” (Lucas 7:47, 50). Jezus openbaarde hier waarom Hij gekomen was: om bevriend te raken met de gevallenen, zij die door zonde overgenomen waren, om hen te redden en te herstellen. Hij zegt vandaag tegen ons: “Dit is nou precies waar Mijn bediening om draait”.

De apostel Paulus zegt ook dat dit is waar onze focus op moet liggen. We moeten een gevallen persoon niet veroordelen, maar we moeten er op uit zijn om hen te herstellen en hun overtreding teniet te doen. Sterker nog, hij maakte hier de test van ware geestelijkheid van: een bereidheid om een gevallen persoon te herstellen. “Broeders, zelfs indien iemand op een overtreding betrapt wordt, helpt gij, die geestelijk zijt, hem terecht in een geest van zachtmoedigheid, ziende op uzelf; gij mocht ook eens in verzoeking komen” (Galaten 6:1). Paulus voegt hier snel de volgende instructie aan toe “Verdraagt elkanders moeilijkheden; zó zult gij de wet van Christus vervullen” (6:2). Wat is deze wet van Christus vraagt u zich af? Dat is liefde: “Een nieuw gebod geef Ik u, dat gij elkander liefhebt; gelijk Ik u liefgehad heb, dat gij ook elkander liefhebt” (Johannes 13:34).

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: