Home > Overdenkingen > De bevrijder

De bevrijder

“Want indien God engelen, die gezondigd hadden, niet gespaard heeft, maar hen, door hen in de afgrond te werpen, aan krochten der duisternis heeft overgegeven om hen tot het oordeel te bewaren; en de wereld van de voortijd niet gespaard heeft, maar Noach, de prediker der gerechtigheid, met zeven anderen bewaard heeft, toen Hij de zondvloed over de wereld der goddelozen bracht; en de steden Sodom en Gomorra tot as verbrand, tot omkering gedoemd en ten voorbeeld gesteld heeft voor hen, die goddeloos zouden leven, maar de rechtvaardige Lot, die zwaar te lijden had onder de losbandige wandel dier zedelozen, heeft behouden – want deze rechtvaardige heeft, onder hen wonende, dag aan dag zijn rechtvaardige ziel gekweld door het zien en horen van hun tegen alle wet ingaande werken – dan weet de Here de godvruchtigen uit de verzoeking te verlossen en de onrechtvaardigen te bewaren om hen op de dag des oordeels te straffen” (2 Petrus 2:4-9).

Ondanks de ernst van deze voorbeelden stuurt God een duidelijk bericht van geruststelling naar Zijn mensen, alsof Hij zegt “Ik heb u zojuist twee van de grootste voorbeelden gegeven van mijn mededogen. Als ik temidden van een dergelijk verval een rechtvaardig man en zijn gezin kan redden … dan kan Ik u toch zeker ook redden? Of ben Ik niet in staat om te voorzien in een wonderbaarlijke manier om uit uw ellende te komen?”

De les die de rechtvaardigen hier kunnen leren is het volgende: God zal er alles aan doen om Zijn volk uit de verzoekingen en verleidingen te redden. Ga maar voor uzelf na, er moest een opensplitsen van de rode zee aan te pas komen om Israel uit de klauwen van haar vijand te redden. Er kwam water uit een rots bij te pas om de Israelieten in de wildernis te redden. Er moest een wonderbaarlijk manna, voedsel van de engelen, aan te pas komen om hen een verhongering te besparen. En er moest een hele ark bijkomen om Noach van de vloed te redden, en een escorte van engelen om Lot uit de ondergang te redden. Het is duidelijk dat God exact wéét hoe Hij Zijn volk moet redden, en niets is te extreem voor Hem om dit voor elkaar te krijgen, ongeacht wat de omstandigheden zijn.

Als er wordt gezegd “God weet de rechtvaardigen te redden” dan betekent dat simpelweg dat God reeds een plan heeft klaarliggen. De waarheid is dat God al plannen heeft liggen nog voordat wij het uitroepen om hulp bij Hem. Hij zit die plannen niet uit te broeden, Hij wacht enkel op onze noodkreet. We kunnen vastzitten in de strijd van ons leven, ons afvragende hoe God ons hier nou weer uit kan redden, maar Hij staat alle tijden klaar om Zijn plannen uit te voeren.

We zien dit geïllustreerd in Jeremia 29, wanneer Israel gevangen zat in Babylon. Hier was wellicht een van de grootste beproevingen waar Gods volk doorheen gegaan is, maar toch beloofde de Heer hen: “Na zeventig jaar zal Ik u bezoeken en Mijn Woord voor u in vervulling doen gaan”.

“Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des HEREN, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven” (Jeremia 29:11). De laatste zin betekent letterlijk “om u te geven waar u naar verlangt”. God wil dat wij in gebed blijven, zodat we klaar staat voor Zijn bevrijding.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: