Home > Overdenkingen > De vrede van Christus

De vrede van Christus

Jezus wist dat de discipelen het type vrede nodig had die hen door alle situaties zal helpen. Hij vertelde zijn discipelen: “Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie” (Johannes 14:27). Dit woord moest de discipelen verbaasd hebben. In hun ogen was het bijna een ongeloofwaardige belofte: De vrede die Christus in zich had zou hun vrede worden.

Deze twaalf mannen hebben zich verbaasd over de vrede die Jezus over zich heen had. Hun Meester was nooit angstig, Hij was altijd rustig, en nooit verstoord door wat voor omstandigheid dan ook.

We weten dat Christus in staat was geestelijk woedend te zijn. Op sommige momente werd Hij bewogen en wist Hij moest huilen. Maar Hij leidde zijn leven op aarde als een man in vrede. Hij leefde in vrede met de Vader, Hij had vrede tegenover elke verleiding, vrede op momenten van afwijzing en bespotting. Hij had zelfs vrede tijdens de stormen op zee, Hij lag te slapen op het dek van de boot terwijl de anderen vervuld waren met angst.

De discipelen waren er getuige van dat Jezus naar een hoge bergrug werd gesleept door een woedende menigte, die vastbesloten waren om Hem te doden. Maar toch liep Hij in alle rust weg van dit alles, onaangeraakt en vol met vrede. Dit alles moest een grote discussie opgewekt hebben onder de discipelen: “Hoe kon Hij toch slapen tijdens de storm? En hoe kon Hij zo kalm blijven toen die menigte op het punt stond om Hem van een berg af te gooien? De mensen bespotten Hem, beledigen Hem, spugen op Hem, maar Hij vecht nooit terug. Er is niets dat Hem verstoord”.

Jezus beloofde deze mannen dezelfde vrede. Toen ze dit hoorden keken de discipelen elkaar waarschijnlijk vol verbazing aan: “Wordt er bedoelt dat we dezelfde vrede ontvangen als Hij had? Dit is ongelooflijk!”.

En Jezus voegde er aan toe: “een andere vrede dan de wereld geeft”. Dit zou dus niet het soort vrede worden van een gevoelloze, vlakke maatschappij. En het zou ook niet de tijdelijke vrede worden die de rijke en beroemde mensen kennen, die proberen rust en vrede te kopen met materiele zaken. Nee, dit was de vrede van Christus zélf, een vrede die alle menselijke begrip te boven gaat.

Toen Christus Zijn discipelen deze vrede beloofde, was het alsof Hij tegen hen en ons zei: “Ik weet dat jullie de tijden die jullie tegemoet gaan niet begrijpen. Je kunt het kruis en het lijden dat mij zal overkomen niet bevatten. Maar ik wil jullie hart naar een plaats van vrede brengen. U zult niet in staat zijn datgene te doorstaan wat er gaat komen zonder mijn blijvende vrede in uw binnenste. U moet mijn vrede hebben”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: