Home > Overdenkingen > Gebonden aan het levende Woord

Gebonden aan het levende Woord

De Heer heerst over de hele creatie met majesteit en kracht. Zijn wetten regeren het gehele universum – geheel de natuur, elke natie en alle zaken van de mens. Hij heerst over de zeeën, de planeten, de hemellichamen en al hun bewegingen. De bijbel vertelt ons: “die door zijn sterkte voor eeuwig heerst, wiens ogen de volken gadeslaan” (Psalm 66:7). “De HERE is Koning. Met majesteit heeft Hij Zich bekleed; … Uw troon staat vast van oudsher, van eeuwigheid zijt Gij; … Uw getuigenissen zijn zeer betrouwbaar” (Psalm 93:1-2,5).

Deze psalmen zijn geschreven door David, die in alle essentie van het volgende getuigd: “Heer, uw getuigenissen – uw wetten, geboden en woorden – zijn onherroepelijk. Ze zijn uitermate betrouwbaar”. De auteur van van de Hebreeën brief verklaart dat Gods levende woord eeuwig en onveranderlijk is: “gisteren en heden dezelfde en tot in eeuwigheid” (Hebreeën 13:8).

Stelt u zich eens voor: Er zijn wetten die het universum besturen en bepalen hoe dingen werken, zonder uitzondering. Overweeg de wetten die de bewegingen van de zon, de maan, de sterren en de aarde bepalen. Deze hemellichamen zijn op hun plek gezet toen God één woord (uni versum) sprak, en sinds die tijd worden ze geregeerd door wetten die God ook uitgesproken heeft.

Ons wordt door het gehele nieuwe testament vertelt dat deze grote God onze Vader is en dat Hij met Zijn kinderen begaan is. Hebreeën vertelt ons dat de Heer meevoelt met onze zwakheden, en dat Hij elke noodroep hoort en Hij elke traan opslaat. Maar er wordt ons ook vertelt dat Hij een rechtvaardige Koning is die oordeelt op basis van Zijn wetten. En Zijn Woord is zijn grondwet, waarin alle juridische decreten staan waarmee Hij recht doet. Alles wat bestaat wordt beoordeeld door Zijn onveranderlijke Woord. Simpel gezegd, we kunnen de Bijbel in onze handen nemen en weten “Dit boek vertelt mij wie God is. Het beschrijft Zijn karakter, natuur, beloften en Zijn oordelen. Het zijn Zijn wetten, uit Zijn eigen mond, waarmee Hij regeert. En het is een Woord aan welke Hij zichzelf heeft verbonden”.

Iedere rechter op aarde is gebonden aan de vastgestelde wetten om een zaak mee te bepalen. God regeert en oordeelt alles wat voor Hem ligt volgens de eeuwige wet – en dat is, door Zijn eigen gevestigde Woord. Als de Heer een uitspraak doet, spreekt Hij door Zijn levende Woord, een woord waaraan Hij zichzelf heeft verbonden.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: