Home > Overdenkingen > De verloren zoon en zijn vader

De verloren zoon en zijn vader

Ik geloof dat de verloren zoon (zie Lucas 15) thuis kwam vanwege zijn geschiedenis met zijn vader. Deze jonge man kon het karakter van zijn vader, en blijkbaar had hij veel liefde van hem ontvangen. Zou hij anders willen terugkeren naar een man die boos en wraakzuchtig zou zijn, die hem zou slaan en hem elke cent zou laten terugbetalen die hij verspild had?

De verloren zoon wist dat als hij terug zou komen geen verwijten of veroordelingen over zich heen zou krijgen. Hij dacht waarschijnlijk “Ik weet dat mijn vader van mij houd, hij zou me mijn zonden niet voorhouden, hij zou me terugnemen”. Wanneer u zo’n soort geschiedenis heeft kunt u altijd terugkomen.

Merk op hoe de vader van deze zoon hem weerhield door zegeningen van zijn goedheid. De jonge man had de intentie om een belijdenis te doen vanuit zijn hart, hij heeft dit onderweg naar huis gerepeteerd. Maar toen hij oog in oog stond met zijn vader kreeg hij niet eens de kans om een volledige bekentenis af te leggen. Zijn vader onderbrak hem door op hem af te komen rennen en hem te omarmen.

“En toen hij nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen. En hij liep hem tegemoet, viel hem om de hals en kuste hem” (Lucas 15:20). De vader was zo blij dat zijn zoon was terug gekeerd dat hij hem overlaadde met liefde en kussen, terwijl hij zei “Ik hou van je zoon, kom binnen en wordt hersteld”.

De vader deed dit alles nog voordat zijn zoon een volledige bekentenis kon afleggen. De jonge man was enkel in de gelegenheid om het begin van zijn speech af te leggen, maar zijn vader wachtte niet totdat hij uitgesproken was. Voor de vader was het probleem allang afgehandeld. De enige reactie van de vader op deze hele kwestie was een opdracht aan zijn dienaren: “Brengt vlug het beste kleed hier en trekt het hem aan en doet hem een ring aan zijn hand en schoenen aan zijn voeten. En haalt het gemeste kalf en slacht het, en laten wij een feestmaal hebben, want mijn zoon hier was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is gevonden!” (Lucas 15:22-24).

Zonde was helemaal niet het probleem voor de vader, het enige probleem dat hij aan zijn hoofd had was liefde. Hij wou dat zijn zoon wist dat hij geaccepteerd was, nog voordat hij een bekentenis kon afleggen. En dat is het punt dat God naar ons allemaal wil maken: Zijn liefde is groter dan al onze zonden. De goedheid van God leidt ons tot inkeer (Romeinen 2:4).

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: