Home > Overdenkingen > God’s ultieme plan

God’s ultieme plan

Aan het einde van het boek van Genesis heeft God een klein, onbeduidend volk uitgekozen om een voorbeeld-natie te zijn. Hij wou een volk doen laten opstaan die een levend voorbeeld zou zijn van Zijn goedheid naar de heidense wereld. En om een dergelijk getuigenis naar voren te laten komen nam God Zijn volk naar plaatsen waar ze zelf geen controle meer hadden. Hij isoleerde Israel in de wildernis, waar Hij alleen de bron van leven zou zijn, en zou zorgdragen voor al hun noden.

Israel had geen controle over hun overleving in die verlaten plek. Ze konden niet zelf aan voedsel of water komen. Ze hadden geen controle over hun bestemming, want ze hadden geen kompas of kaart bij zich. Hoe zouden zij moeten eten of drinken? Welke kant zouden ze op moeten gaan? En waar zouden ze uiteindelijk uitkomen?

God zou dit allemaal voor hen doen, Hij zou hen elke dag leiden door een wolk. Een die ’s nachts licht gaf en de duisternis voor hen verjoeg. Hij zou hen voeden met het engelenvoedsel uit de hemel en voorzag hen van water uit een rots. Ja, elke nood zou in worden voorzien door de Heer, en er was geen vijand die hen kon verslaan.

“Uit de hemel heeft Hij u zijn stem doen horen om u te vermanen, op de aarde heeft Hij u zijn groot vuur doen zien, en zijn woorden hebt gij gehoord uit het midden van het vuur” (Deuteronomium 4:36). God’s volk zou Zijn woorden horen die hen leiden, en in ruil daarvoor zouden zij getuigen “Heeft ooit een volk een goddelijke stem gehoord, sprekende uit het midden van het vuur, zoals gij die gehoord hebt, en het leven behouden?” (zie Deuteronomium 4:32-34).

De naties rondom Israel waren vervuld met “andere goden”, idolen gemaakt uit hout, zilver en goud. Deze goden waren doofstom, niet in staat om te horen, niet in staat om lief te hebben, te leiden of het volk te beschermen die hen aanbaden. Iedere natie kon naar Israel kijken en een speciaal volk zien die door God dwars door de wildernis gedragen werd. Ze zouden een God zien die tot Zijn volk sprak, die liefhad en meevoelde, die gebeden beantwoorde en wonderen verrichte. Hier was een levende God, een die Zijn volk leidde in elk detail van hun leven.

God liet een volk opstaan die getraind werd door Hem. Er moest een volk zijn die leefde onder Zijn authoriteit, die Hem volledig zou vertrouwen, die Hem de volledige controle zou geven over elk aspect van hun leven. Dat volk zou een getuigenis worden voor de wereld.

Waarom zou God de volledige controle willen over een volk en er op staan dat zij Hem ten alle tijde volledig vertrouwen? Dat is omdat alleen God de weg kent en Hij zou het onmogelijke verrichten wat nodig was om hen daar te krijgen.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: