Home > Overdenkingen > De knip generatie

De knip generatie

Veel christenen lezen regelmatig de bijbel en geloven dat het God’s levende, geopenbaarde woord is voor hun levens. Keer op keer lezen ze op over generaties die de stem van God hoorden. Ze lezen dat God keer op keer tot Zijn volk spreekt, waarbij de volgende zin telkens herhaald wordt: “En God zei …”. Maar toch leven veel van deze zelfde christenen op een manier alsof God tegenwoordig niet meer tot Zijn volk spreekt.

Een complete generatie van gelovigen zijn op het punt gekomen waarop ze compleet zelfstandig beslissingen maken, zonder gebed of het woord van God erbij te nemen. Velen besluiten simpelweg wat ze willen doen en vragen God dan om dat te bevestigen. Ze gaan met alle kracht vooruit waarbij hun enige gebed is: “Heer, als dit niet Uw wil is, stop me dan”.

We leven in een tijd die ik de “knipper generatie” noem. Mensen die enorme beslissingen maken in de tijdspanne waarmee je met je ogen knippert. Er is een best-seller geschreven over dit concept met de titel: “Blink, the power of thinking without thinking”. De theorie in dit boek is “Vertrouw op uw instincten, beslissingen die in een oogwenk worden gemaakt zijn de beste”.

Denk aan al die gehaaste “knipper taal” die we elke dag te horen krijgen: “Dit is de aanbieding van de eeuw, u kunt deze dag enorm besparen maar u heeft slechts een korte tijd om te beslissen, handel nu!”. De drijvende geest achter dit alles is “knip, knip, knip!”.

Een dergelijk denken is de gemeente aan het infecteren, en beïnvloed de beslissing van niet enkel de “knipper christenen” maar ook van “knipper dienaren”. Vele verbijsterde parochianen hebben ons geschreven om ons eenzelfde verhaal te vertellen: “Onze voorganger kwam terug van een kerkgroei conferentie en kondigde ogenblikkelijk aan: ‘Vanaf vandaag zal alles veranderen’. Hij had in één dag besloten dat wij een van de populairste en trendy kerken zouden worden! Hij vroeg ons niet ons of we het in gebed wilden nemen … we zijn allemaal in de war”.

Slecht enkele jaren geleden was het stopwoord onder de christenen: “Heb je gebeden over deze zaak? Heb je de Heer hierin gezocht? Omringen je broeders en zusters je in gebed? Heb je goddelijke raad ontvangen? Ik wil aan u vragen, is dit ook uw methode geweest? Hoeveel belangrijke beslissingen heeft u het afgelopen jaar gemaakt waarbij u de zaak mee naar God nam en er oprecht voor bad? En hoeveel van zulke beslissingen heeft u in een “oogwenk” gemaakt? De rede dat God volledige controle wilt over onze levens is om ons te behoeden voor rampen – wat precies het resultaat is van de meeste van deze “oogwenk-beslissingen”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: