Home > Overdenkingen > Wandel als nieuw mens

Wandel als nieuw mens

U kent het verhaal, een jonge man nam zijn deel van zijn vaders erfenis en verspilde dit aan een losbandig leven. Uiteindelijk was hij totaal gebroken, geruineerd in gezondheid en geest, en op het diepste punt besloot hij terug te keren naar zijn vader. De Schrift vertelt ons, “En hij stond op en keerde naar zijn vader terug. En toen hij nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen. En hij liep hem tegemoet, viel hem om de hals en kuste hem” (Lucas 15:20).

Let op dat er niets was wat de vergeving van de vader hinderde. Er was niets wat de jongen moest doen – hij hoefde niet eens zijn zonden te bekennen – omdat de vader allang voorzien had in verzoening. Inderdaad, het gebeurde allemaal op het initiatief van de vader; hij rende naar zijn zoon en omhelsde hem zo gauw als hij de jongen op de weg zag aankomen. De waarheid is dat vergeving nooit een probleem is voor een liefhebbende vader. Zo is het ook nooit een probleem voor onze hemelse Vader als hij een kind met berouw ziet.

Dus vergeving is het punt niet in deze gelijkenis. In feit maakte Jezus het duidelijk dat het niet genoeg was voor deze verloren zoon om slechts vergeven te worden. De vader omhelsde zijn zoon niet enkel om hem te vergeven en hem weer z’n gang te laten gaan. Nee, die vader verlangde naar meer dan slechts het herstel van zijn zoon. Hij wou het gezelschap van zijn zoon, zijn aanwezigheid, hij wou omgang met hem.

Ook al was de verloren zoon vergeven en weer in de gunst bij de vader, hij was nog steeds niet in het huis van zijn vader gevestigd. Alleen dan zou de vader volkomen tevreden zijn, zijn vreugde zou vervuld zijn als zijn zoon weer in zijn gezelschap was. Dat is het punt in deze gelijkenis.

Hier wordt het verhaal interessant, de zoon was duidelijk niet op z’n gemak met de vergeving van zijn vader. Daarom aarzelde hij ook om het huis van zijn vader te betreden. Hij vertelde hem in essentie, “Als u alleen maar wist wat ik allemaal gedaan heb, alle smerige, goddeloze dingen. Ik heb gezondigd tegen God en tegenover uw liefde en genade. Ik verdien uw liefde niet, u heeft elk recht om mij af te snijden”.

Let op hoe de vader op zijn zoon reageert. Hij spreekt geen enkel woord van afkeuring. Er wordt niet gewezen op wat de verloren zoon allemaal gedaan heeft, geen enkele melding van zijn rebellie, zijn dwaasheid, zijn losbandige leven en zijn geestelijke bankroet. In feite wilde de vader de pogingen van de zoon om buiten te blijven staan niet erkennen, hij negeerde ze! Waarom?

In de ogen van de vader was de oude jongen dood. Die zoon was compleet uit zijn gedachte gewist. De zoon die was terug gekeert was in de ogen van de vader een nieuw mens. En zijn verleden zal nooit meer opgerakeld worden. De vader zei “Voor zover het aan mij ligt is de oude jij dood. Wandel met mij als een nieuw mens, het is niet noodzakelijk dat je nog langer onder schuld blijft wandelen. Het probleem van de zonde is nu geregeld. Kom vrijmoedig in mijn aanwezigheid en neem deel aan mijn genade en barmhartigheid”.

Advertenties
 1. tuinridderHenk
  20-04-2010 om 17:54

  dit is super bij God de vader dat is bewogen hart te hebben daar moeten wij nog naar toe groeien vaak vallen we terug in niet dat wel jammer wat we zien op mensen maar daar staat veel over in de bijbel wat doen wij er mee //

 2. tuinridderHenk
  21-04-2010 om 05:03

  dit is de vader hart van God

 3. Tuinridderhenk
  14-05-2010 om 12:20

  laat het zo zijn als branden kaars

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: