Home > Overdenkingen > David sterkte zichzelf in de Heer

David sterkte zichzelf in de Heer

Dit zijn bekende woorden: “En David geraakte zeer in het nauw” (1 Samuel 30:6). Hij was zojuist teruggekeerd uit Gat, waar koning Akis tegen hem had gezegd “Ik weet het, gij zijt werkelijk aangenaam in mijn ogen als een engel Gods” (1 Samuel 29:9). Met deze lofprijs nog in zijn hoofd keerde David en zijn mannen terug naar Siklag, verlangend om weer herenigd te zijn met hun vrouwen en kinderen. Maar ze kwamen er achter dat hun stad tot de grond toe afgebrand was, hun huizen waren vernietigd en hun vrouwen en kinderen waren weg. De Amalekieten waren binnengevallen terwijl zij te Afek waren, alles wat kostbaar voor David en zijn mannen was hadden ze meegenomen.

Wat een verschrikkelijk dag vol schande was dat in het leven van deze gezalfde man van God! “Toen verhieven David en het volk dat bij hem was, hun stem en weenden, tot zij niet meer wenen konden” (1 Samuel 30:4).

Het volk stond op in woede, en vanwege hun overweldigende verdriet ontstonden er geruchten dat David gestenigd moest worden. David zelf was verscheurt door verdriet, en had geen traan meer over om te laten. “En David geraakte zeer in het nauw” (v. 6). Ze waren aan het einde van hun latijn gekomen, al hun hoop was verdwenen en opgeslokt door verdriet en wanhoop.

Wat doet een kind van God wanneer ontmoediging om de hoek komt kijken en hij zichzelf volledig nutteloos voelt, een complete mislukking, verlaten door God en afgewezen door diegene waar hij om geeft? Geloof het of niet, God was er wel in deze ogenschijnlijke tragedie. God had enorme zegeningen klaarstaan, maar David moest volledig overgeleverd zijn in de handen van de Heer. Dit was een situatie die door geen enkele menselijk inzicht opgelost kon worden.

“Maar David sterkte zich in de HERE, zijn God” (1 Samuel 30:6)

David heeft geleerd om alleen te staan, afhankelijk van God alleen en vond alles wat hij nodig had door middel van persoonlijke gemeenschap en liefde voor de Heer. Wat een overwinnend gezicht moet dat zijn geweest – David stond daar temidden van de ruines van zijn leven, maar verheugde zichzelf in Gods trouw en sterkte zichzelf in de aanwezigheid van de Heer. Hij kwam op het punt dat hij inzag dat alles wat werkelijk telt op het moment dat je geconfronteerd wordt met de dood en wanhhoop een persoonlijke kennis van God is.

Toen deze les eenmaal geleerd was opende God de hemelen en sprak duidelijk tot David, de aanwijzingen waren luid en duidelijk. David vroeg en God antwoordde “Achtervolg, want stellig, gij zult inhalen en bevrijden” (1 samuel 30:8). Er ontbrak niets – David herstelde alles!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: