Home > Overdenkingen > De buit van geestelijke oorlogsvoering

De buit van geestelijke oorlogsvoering

“Uit de oorlogsbuit hadden zij ze geheiligd, tot verrijking van het huis des HEREN” (1 Kronieken 26:27). Dit vers opent voor ons een diepgaande, levensveranderende waarheid. Het spreekt over een buit die alleen in een strijd gewonnen kan worden. En wanneer zo’n buit eenmaal gewonnen is zijn ze toegewijd aan het opbouwen van Gods huis.

Ik geloof dat als we de krachtige waarheid achter dit vers kunnen grijpen dat we begrijpen waarom de Heer zulke intense, geestelijke strijden toestaat in onze levens. Veel Christenen denken dat wanneer ze eenmaal gered zijn al hun worstelingen voorbij zijn, dat het leven een rustig vaartochtje wordt. Maar niets kan verder van de waarheid afstaan dan dat. God staat niet alleen deze strijd toe, maar heeft er een glorieus plan mee in onze levens.

Wat is “de buit van oorlogsvoering”? Een buit zijn geplunderde, geroofde goederen ingenomen tijdens de strijd door de overwinnaars. De Bijbel spreekt voor het eerst over een oorlogsbuit in Genesis 14, toen een genootschap van koningen Sodom en Gomora binnenvielen. Deze invallers namen de bewoners gevangen en plunderden hun bezittingen: “En zij namen al de have van Sodom en Gomorra … Ook namen zij Lot mede, de zoon van Abrams broeder” (Genesis 14:11-12).

Toen Abram op de hoogte was dat zijn neef Lot gevangen genomen was vergaderde hij een leger van 318 dienaren en achtervolgde de vijandelijke koningen. De Schrift zegt dat hij de aanvallers overmeesterde en “versloegen hen … en hij bracht al de have terug, en ook zijn broeder Lot en diens have bracht hij terug, evenals de vrouwen en het volk” (Genesis 14:15-16).

Stelt u zich deze overwinnende Abram eens voor. Hij leidde een lange stoet van vrolijke mensen en wagens die uitpuilden met allerlei goederen. Onderweg ontmoette hij Melchizedek, de koning van Salem. De Schrift vertelt ons dat Abram werd bewogen om een tiende van al zijn oorlogsbuit af te staan aan deze koning (zie Genesis 14:20). “Merkt dan op, hoe groot deze is, aan wie de aartsvader Abraham een tiende gegeven heeft van het beste van de buit” (Hebreeën 7:4)

Hier is het principe waarvan God wil dat we er grip op krijgen: Onze Heer is niet alleen erin geïnteresseerd om ons overwinnaar te maken. Hij wil ons ook een oorlogsbuit geven, goederen, geestelijke rijkdommen uit onze strijd. Wij dienen met wagens vol met bronnen uit de strijd te komen. Dit is waar Paulus naar refereert als hij zegt “Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad” (Romeinen 8:37).

David had een nederige houding tegenover de buit die verkregen is ten tijde van oorlog. We zien dit in een besluit die hij nam aan het einde van zijn leven. David had zojuist zijn zoon Salomon aangewezen als troonopvolger. En nu vergaderde hij alle leiders van de natie tezamen om een goddelijke orde in te stellen voor de instandhouding van Gods huis. Welke bronnen zouden zij gebruiken voor die heilige werk? “Uit de oorlogsbuit hadden zij ze geheiligd, tot verrijking van het huis des HEREN” (1 Kronieken 26:27)

Laat me het voor u uittekenen. Na iedere militaire overwinning, nam David een oorlogsbuit mee en sloeg deze op in overvloed: goud, zilver, messing, hout, geld te veel om te tellen. En hij had een doel in gedachte: om deze buit te gebruiken als bron om een tempel te bouwen.

Als de Schrift spreekt over het onderhouden van de tempel, dan bedoeld het originele Hebreeuws “om het huis te repareren en om datgene dat gebouwd is te versterken”. Deze bronnen waren bedoeld om de tempel in zijn oorspronkelijke glorie te onderhouden.

Waar is Gods tempel vandaag de dag? Het wordt gevormd door Zijn volk – door u, mij en Zijn wereldwijde gemeente. Volgens Paulus zijn onze lichamen een tempel van de Heilige Geest. En, net als in het oude Israël, onderhoud onze Heer Zijn tempel nog steeds door buiten die verkregen zijn in de strijd. Daarom is onze strijd en beproeving voor meer bedoeld dan slechts onze overleving. Door iedere strijd legt God rijkdommen aan de kant, bronnen voor ons. Hij slaat een complete schatkist met goederen uit onze strijden op. En die buit is toegewijd aan het opbouwen en onderhoud van Zijn lichaam, de gemeente van Jezus Christus.

Bedenkt u zich eens: Jaren nadat Salomon de tempel had gebouwd werd zij in goede orde onderhouden door de buit die in de voorbije oorlogen verkregen waren. Gods huis bleef levendig, omdat Zijn volk niet alleen overwinnend uit iedere strijd zijn gekomen, maar rijk met bronnen. We vinden dit principe van “voorziening door strijd” door de gehele Schrift heen.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: