Home > Overdenkingen > Een perfect hart is een vertrouwend hart

Een perfect hart is een vertrouwend hart

De psalmist schreeft “Op U hebben onze vaderen vertrouwd, zij hebben vertrouwd, en Gij deedt hen ontkomen; tot U hebben zij geroepen en zij werden gered, op U hebben zij vertrouwd en zij zijn niet beschaamd” (Psalm 22:5-6)

Het hebreeuwse grondwoord voor vertrouwen heeft de betekenis van jezelf van een afgrond afwerpen. Het betekent te zijn als een kind die omhoog geklommen is maar niet meer naar beneden kan komen. Hij hoort zijn vader zeggen “Spring!” en hij gehoorzaamd en werpt zichzelf in de armen van zijn vader. Bent u momenteel in zo’n plaats? Staat u aan de rand, wankelend, en heeft u geen andere optie dan uzelf in de armen van Jezus te werpen? U heeft zich simpelweg overgegeven aan uw situatie, maar dat is geen vertrouwen; het is niets meer dan fatalisme. Vertrouwen is totaal anders als slechts een passieve berusting, het is een actief geloof!

Als we meer en meer honger krijgen naar Jezus zullen we merken dat ons vertrouwen in Hem een goed fundament heeft. Op een bepaald punt in onze levens hebben we misschien gedacht dat we Hem niet werkelijk konden vertrouwen – dat Hij niet echt de controle had over het grotere geheel en dat wij de touwtjes in handen moesten blijven houden. Maar door dichter naar Hem toe te groeien en Hem beter te leren kennen verandert dat allemaal. Het betekent dat we niet slechts tot Hem komen om hulp als we aan het einde van ons eigen kunnen zijn aanbeland; in plaats daarvan beginnen we zo dicht bij Hem in de buurt te wandelen dat we Hem horen waarschuwen over de komende beproevingen.

Een vertrouwend hart zegt altijd “Al mijn stappen zijn gerangschikt door de Heer. Hij is mijn liefhebbende Vader, en Hij staat mij lijden, verleidingen en beproevingen toe – maar nooit meer dan ik kan dragen, want Hij zorgt altijd voor een uitweg. Hij heeft een eeuwig plan en doel voor mij. Hij heeft ieder haartje op mijn hoofd geteld, en Hij heeft mij geformeerd toen ik nog in de schoot van mijn moeder lag. Hij weet het wanneer ik zit, opsta of neerlig omdat ik Zijn oogappel ben. Hij is Heer – niet slechts over mij, maar over iedere gebeurtenis en situatie die mij raakt”.

Een perfect hart is ook een gebroken hart!

De psalmist David zei “De HERE is nabij de gebrokenen van hart en Hij verlost de verslagenen van geest” (Psalm 34:19)

Gebrokenheid betekent meer dan zorg en meer dan verdriet, meer dan een verslagen geest, meer dan nederigheid. Ware gebrokenheid laat de grootste kracht van God los in het hart die maar aan ons toe te vertrouwen is – groter dan de kracht om de doden op te wekken en de zieken te genezen. Wanneer we werkelijk gebroken voor God staan, wordt ons een kracht gegeven die ruines kan herstellen, een kracht die een speciaal soort van glorie en eer aan de Heer brengt.

Ziet u, gebrokenheid heeft te maken met muren – gebroken en afbrokkelende muren. David associeerde de afbrokkelende muren van Jeruzalem met de gebrokenheid van harten van Gods volk. “De offeranden Gods zijn een verbroken geest; een verbroken en verbrijzeld hart veracht Gij niet, o God. Doe wèl aan Sion naar uw welbehagen, bouw de muren van Jeruzalem. Dan zult Gij behagen hebben in offers naar de eis” (Psalm 51:19-21).

Nehemia was een man met een gebroken hart, en zijn voorbeeld heeft te maken met deze gebroken muren van Jeruzalem (zie Nehemia 2:12-15). In het duister van nacht bekeek Nehemia de muur. Het hebreeuwse woord shabar wordt hier gebruikt. Het is hetzelfde woord als gebruikt wordt in Psalm 51:19 voor een “verbrijzeld hart”. In de volste Hebreeuwse betekenis brak het hart van Nehemia op twee manieren. Het brak ten eerste met angst voor de ondergang, en ten tweede met een hoop op de wederopbouw (hij barstte van hoop).

Dit is werkelijk een gebroken hart, een hart die ten eerste de ruine van de kerk en gezinnen ziet en de zielspijn van de Heer voelt. Zo’n hart treurt over de verwijten die geworpen worden op de Naam van de Heer. Het ziet ook diep naar binnen en ziet, zoals David dat deed, zijn eigen schaamte en mislukking. Maar er is een tweede belangrijk element in deze gebrokenheid, en dat is hoop. Een waarachtig gebroken hart heeft gehoord van God “Ik zal genezen, herstellen en bouwen. Gooi al die rommel weg en ga aan de slag met de wederopbouw van alle gaten!”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: