Home > Overdenkingen > Een openbaring van liefde

Een openbaring van liefde

Jozef’s broers wisten niet hoeveel er werkelijk van hen werd gehouden totdat God een crisis gebruikte om het aan hen te openbaren. “Toen de hongersnood nu over de gehele aarde heerste, opende Jozef alle schuren … toen Jakob vernam, dat er in Egypte koren was, zeide hij tot zijn zonen … trekt daarheen en koopt daar koren voor ons … toen trokken tien broeders van Jozef heen om in Egypte koren te kopen” (Genesis 41:56; 42:1-3)

Er was al twintig jaar voorbij gegaan sinds zij de misdaad hadden begaan van het verkopen van hun eigen broer aan een slavendrijver en nu was hij de minister-president van Egypte. Zeven jaar lang had hij koren opgeslagen ter voorbereiding op een hongersnood. De zonen van Jacob zouden naar Egypte gaan om daar koren te verkrijgen, maar God had grotere en betere plannen. Hij stuurde hen daarheen om een openbaring van liefde te ontvangen! Zij zouden genade, vergeving en herstel ervaring en ze zouden leren wat de genade van God inhoud. Ze verdienden niets anders als een veroordeling, ze zouden pure genade gaan ontvangen.

Terwijl ik in gedachte houd dat Jozef hier een type van Christus is is het voor mij onmogelijk om dit deel van het verhaal te lezen zonder dat het mij ontroerd. Het is een prachtig beeld van de genade en liefde van onze Heere Jezus voor een ieder die tekort zijn geschoten.

Twintig jaar van zonde en uitvluchten hebben de broers van ieder contact met hun broer weerhouden. Ze hadden waarschijnlijk al aangenomen dat hij gestorven was op dat moment. Toen ze aankwamen aan het hof van de Farao en voor Jozef stonden herkenden ze hem niet, maar hij wist het ogenblikkelijk (Genesis 42:8). Daar waren zij, ze knielden voor hem neer net zoals dit in zijn droom gebeurde. Was Jozef boos en wraakzuchtig? Nooit! Zijn hart was vervuld met mededogen bij de aanblik van zijn broers waar hij zoveel van houd.

Maar waarom sprak hij dan zo scherp tegen hen en beschuldigde hij hen van spionage? (Genesis 42:7). Ik dacht ooit eens dat Jozef hier toch een stuk wraak liet gelden, maar dat was absoluut niet zijn motivatie. Hij volgde slechts Gods aanwijzigingen. Deze trotse mannen waren nog niet klaar voor een openbaring van genade en barmhartigheid. Ze moesten eerst de afschuwelijkheid van hun zonden onder ogen zien en geconfronteerd worden met hun schuld en schande. Ze moesten eerst nog aan het einde van hun latijn komen, zodat niets anders als genade hen meer kon helpen. Dit is de boodschap van het kruis van Christus – onvoorwaardelijke liefde en vergeving aan een ieder die aan het eind van zichzelf gekomen zijn!

God toonde deze waarheid aan Jozef en Jozef sloot zijn broers drie dagen lang op in de gevangenis – niet om hen te straffen, maar om hen een kans te geven om de waarheid onder ogen te zien van hun eigen zonde. Het was de wet die hier aan het werk was, om hen hun kwaadaardige natuur te tonen, en het werkte! “Zij nu deden aldus en zeiden tot elkander: Voorwaar, nu boeten wij voor wat wij onze broeder aangedaan hebben: wij zagen zijn zielsbenauwdheid, toen hij ons om erbarming smeekte, maar wij hoorden niet; daarom is deze benauwdheid over ons gekomen” (Genesis 42:21).

Het is onmogelijk om Gods genade te begrijpen totdat onze eigen bronnen uitgeput zijn, totdat we aan het einde van onze latijn zijn en Zijn barmhartigheid ervaren. Die genade bevrijdt van alle schaamte en schuld.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: