Home > Overdenkingen > Alleen voor het gezin

Alleen voor het gezin

“Toen haastte Jozef zich weg, want zijn hart ging in ontroering uit naar zijn broeder, en hij zocht gelegenheid om te wenen; hij trad een kamer binnen en weende daar” (Genesis 43:30)

Dit is een beeld van het hart van onze Redder – zelfs tegenover de zondaar. Jozef’s broers waren in zijn huis en aten en dronken in zijn aanwezigheid. Maar toch zaten Jozef en zijn broers afzonderlijk van elkaar (Genesis 43:32). We moeten niet te licht denken over dit vers. Deze mannen waren blij om in de aanwezigheid van Jozef te zijn zonder dat ze volledig hersteld waren, zonder hem werkelijk te kennen, zonder openbaring van liefde en genade.

We kunnen een volk van lofprijs zijn die eet en drinkt in de aanwezigheid van de Heer zonder een openbaring te hebben ontvangen van Zijn oneindige liefde. Het gevoel van niet geliefd te zijn blijft in onze harten aanwezig. Dit is het geval bij Christenen die naar de gemeente gaan om te zingen, te aanbidden om daarna naar huis te gaan en diezelfde oude leugen te geloven: “God toont mij geen bewijs dat Hij van mij houd. Mijn gebeden blijven onbeantwoord, Hij geeft niet om mijn zoals Hij wel doet om die andere Christenen”.

Er was nog een laatste stap die de broers van Jozef moesten maken voordat zij de volledige openbaring van liefde zouden kunnen ontvangen. Zo’n openbaring wordt alleen gegeven aan hen met een gebroken en berouwvol hart. “Berouw is het offer dat u verlangt. Een gebroken, een verbrijzeld hart veracht u niet, mijn God” (Psalm 51:17). De broers hadden nog geen gebroken hart.

Deze mannen erkenden hun zonde, maar het was noodzakelijk dat ze volledig gebroken zouden worden, dat ze helemaal aan het eind van hun latijn gebracht zouden worden voordat Jozef zijn liefde aan hen kon tonen. Dus Jozef onderwierp hen aan een laatste test. Hij gebood zijn hofmeester om zijn persoonlijke zilveren beker in de tas van Benjamin, de jongste broer, te stoppen voordat zij terugkeerden naar Kanaän. De broers hadden nog nauwelijks de stad verlaten toen de troepen van Jozef hen inhaalde en hen beschuldigde van het stelen van de beker. Zij waren zo overtuigd van hun onschuld dat ze zeiden “Degene van uw knechten, bij wie (de beker) gevonden wordt, moge sterven, en bovendien zullen wij mijn heer tot slaven zijn” (Genesis 44:9).

Luister naar de verandering in hun houding: “God heeft de schuld uwer knechten aan het licht gebracht. Zie, wij zijn slaven voor mijn heer” (Genesis 44:19). Er was geen strijd meer in hun binnenste, de trots was verdwenen. Ze waren vernederd, gebroken – eindelijk konden ze het uitschreeuwen vanuit het diepste van hun harten “We geven het op, we geven ons over!”

Toen kwam de openbaring van Gods grote liefde. “Toen kon Jozef zich niet langer bedwingen voor allen die bij hem stonden, en hij riep: Laat allen van mij weggaan. En daar stond niemand bij hem, toen Jozef zich aan zijn broeders bekend maakte” (Genesis 45:1)

De wereld weet niets van deze openbaring van liefde. Zij hadden nu eindelijk het gevoel van het zijn van een gezin – van onvoorwaardelijke liefde en acceptatie. De Schrift vertelt ons dat Jozef “uitbrak in luid geween zodat de Egyptenaren en Farao’s huis het hoorden” (Genesis 45:2). De wereld kan horen over Gods liefde maar alleen Zijn gezin kan het ervaren. Alleen Gods huisgezin wordt behandeld met deze liefde en genade.

Geliefde, God verblijft in nederige en gebroken harten. Hij verheugd zich in Zijn gezin – Hij heeft de afgelopen jaren van ons gehouden, zelfs toen we nog zondaar waren. Rust dan in deze liefde voor u.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: