Home > Overdenkingen > Doe drie dingen

Doe drie dingen

Temidden van hun beproevingen zei God tegen Israël om drie dingen te doen: “Vrees niet, sta stil en aanschouw de redding van de Heer”. Zijn roep tot Israël was “Ik zal voor u strijden, u dient rustig te blijven. Wees gewoon stil en leg alles in Mijn handen. Op dit moment doe ik een bovennatuurlijk werk, Ik heb alles onder controle. Dus raak niet in paniek, vertrouw er op dat ik tegen de duivel strijd. Deze strijd is niet de uwe” (zie Exodus 14:13-14).

Spoedig viel de schemering over het kamp. Dit was het begin van de donkere, stormachtige nacht van Israël; maar het was ook het begin van Gods bovennatuurlijke werk. Hij stuurde een ontzagwekkende, beschermende engel om tussen Zijn volk en hun vijand te staan. Ik geloof dat God vandaag de dag nog steeds beschermende engelen stuurt om hun kamp op te slaan rond diegene die Hem liefhebben en vrezen (zie Psalm 34:8).

De Heer bewoog ook de bovennatuurlijke wolk die Hij aan Israël gegeven had om hen te begeleiden. De wolk bewoog zich plotseling van de voorkant van het kamp van Israël naar de achterkant en doemde als een pikzwarte muur op tegenover de Egyptenaren. Aan de andere kant voorzag de wolk in een bovennatuurlijk licht waardoor de Israelieten de hele nacht lang duidelijk zicht hadden (zie Exodus 14:20).

Maar ook al lag het leger van de farao in een complete duisternis, ze konden nog steeds hun stem verheffen. En de hele nacht lang gooide ze er de ene bedreiging en leugen na de andere uit. De tenten van Israël werden door elkaar geschud door dit spervuur aan leugens gedurende die donkere nacht. Maar het maakte niet uit hoe luid de vijand hen bedreigde. Een engel stond op wacht om hen te beschermen en God had Zijn volk beloofd dat Hij hen er doorheen zal leiden.

Geliefde heilige, als u een met bloed betaald kind van God bent, dan heeft Hij een strijdende engel tussen u en de duivel in geplaatst. En Hij gebied u, net zoals Hij dit deed aan Israël “Vrees niet, sta stil en geloof in Mijn verlossing”. De duivel kan op u afkomen en allerlei kwaadaardige dreigementen op u afvuren. Maar er is geen moment tijdens uw donkere, stormachtige nacht dat de vijand in staat is u te vernietigen.

“Toen strekte Mozes zijn hand uit over de zee en de HERE deed de zee de gehele nacht door een sterke oostenwind wegvloeien” (Exodus 14:21)

De storm die God bracht was zo krachtig dat deze maakte dat de golven van de zee werden gespleten: “een sterke oostenwind … maakte haar droog en de wateren werden gespleten” (14:21).

Het Hebreeuwse woord voor wind betekent hier “met geweld uitademen”. Met andere woorden, God ademde uit en het water werd omgevormd tot muren. De tenten van Israël moeten hevig door elkaar geschud zijn terwijl deze machtige vloed door het kamp blies. Waarom stond God het toe dat Israël door zo’n stormachtige nacht gingen, terwijl Hij met een enkel woord alle elementen tot bedaren had kunnen brengen?

Wat een ontzettende storm moet dat zijn geweest, en wat een angstige tijd moet dat zijn geweest voor Israël. Wat was God van plan hier? Waarom zou Hij de hele nacht zo’n verschrikkelijke storm toestaan? Waarom vertelde Hij mozes niet simpelweg om het water aan te raken met zijn mantel om de golven op een bovennatuurlijke manier te scheiden? Wat voor rede kan God gehad hebben om zo’n verschrikkelijke nacht toe te staan?

Er was slechts één rede: De Heer was hier ware aanbidders aan het maken. God was de gehele tijd aan het werk, en gebruikte deze verschrikkelijke storm om een pad te maken voor Zijn volk om uit hun crisis te komen. Maar de Israelieten konden dat op dat moment niet zien. Velen verborgen zich in hun tenten, maar zij die naar buiten kwamen waren getuige van een glorieuze lichtshow. Zij aanschouwden ook hoe de golven zich opstapelden, en uit het water machtige muren werden gevormd om een droog pad door de zee bloot te leggen. Toen het volk dit zag moesten ze wel hebben uitgeschreeuwd “Kijk, God gebruikt de wind om een weg voor ons te bereiden! Prijs de Heer!”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: