Home > Overdenkingen > Heilige vrijmoedigheid en geestelijke autoriteit

Heilige vrijmoedigheid en geestelijke autoriteit

Hoe meer tijd iemand bestaat met Jezus, hoe meer die persoon als Christus wordt, in puurheid, heiligheid en liefde. Op zijn beurt produceert zijn pure wandelen een grote vrijmoedigheid voor God in hem. De Schrift zegt “De goddeloze gaat op de vlucht, zonder dat iemand vervolgt, maar de rechtvaardige voelt zich veilig als een jonge leeuw” (Spreuken 28:1). Het woord voor veilig in dit vers heeft de betekenis van vrijmoedigheid, zekerheid. En dat is precies het soort vrijmoedigheid die gezien werd in Petrus en Johannes door de leiders van de synagoge (zie Handelingen 4:1-2).

In het vorige hoofdstuk (Handelingen 3) baden Petrus en Johannes voor een kreupele bedelaar en hij werd direct genezen. De genezing veroorzaakte een grote oproep rondom de tempel en in een poging om de discipelen te weerhouden om hun geloof in Christus te verspreiden werden ze gearresteerd door de religieuze leiders en werden ze publiekelijk terrecht gesteld.

Petrus en Johannes hadden een ontmoeting met deze leiders maar de bijbel vertelt niet heel gedetailleerd wat er gebeurde in Handelingen 4. Maar ik kan u verzekeren dat deze religieuze leiders alles heel erg groots, pompeus en ceremonieel hadden opgezet. Ten eerste namen de hoogwaardigheidbekleders plaats op hun fluwelen zetels, daarna volgde de familie van de hogepriesters. En ten slotte kwamen de hogepriesters gekleed in lange gewaden de zaal binnen terwijl ze stijfjes door het gangpad naar hun zetel toe liepen.

Dit alles was zo opgezet om Petrus en Johannes te intimideren, maar ze werden er absoluut niet door geïntimideerd, ze waren immers zo lang bij Jezus geweest. Ik stel me zo voor dat Petrus bij zichzelf dacht “Kom schiet nou eens op en laat deze samenkomst beginnen. Geef me toegang tot de kansel en laat me m’n gang gaan. Ik heb een woord van God voor deze vergadering. Dank U Jezus dat U het mij toestaat om Uw Naam te verkondigen aan deze mensen die U haten”. Handelingen 4:8 begint met “Toen zeide Petrus, vervuld met de heilige Geest …” en dit zegt mij dat hij niet een of andere lezing ging houden, het zou niet een rustig en gereserveerd praatje worden. Petrus was een man die vol was van Jezus, vol van de Heilige Geest.

Gods dienstknechten zijn verzekerd in hun identiteit in Christus. En ze staan vol vertrouwen in Jezus’ gerechtigheid. Om die rede hebben ze niets te verbergen, ze kunnen tegenover wie dan ook staan met een zuiver geweten.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: