Home > Overdenkingen > De dienstknecht

De dienstknecht

Gods wegen lijken paradoxaal voor het menselijk verstand, Hij zegt “Om te leven dient u te sterven. Om uw leven te vinden moet u het verliezen. U moet eerst zwak worden voordat u sterk wordt”.

Een van de grootste paradoxen in dit alles is: Om werkelijk vrij te zijn, dient u gebonden te zijn. Om de grootste vrijheid in God te verkrijgen moet iemand al zijn rechten opgeven en een levenslange slaaf van de Heere Jezus worden. Er is een glorieuze liefdes-slavernij die leidt naar de hoogste vorm van vrijheid. Het is een vrijwillige overgave die geboren wordt vanuit liefde en genegenheid waardoor men zelfs eerder slavernij dan zoonschap overweegt.

In een tijd waarin Gods volk geobsedeerd is door het claimen van hun rechten, genomen met de zegeningen van de Heer, zou het goed voor ons zijn om het de Heilige Geest toe te staan om onze ogen te openen voor een plaats in de Heer die verder gaat dan wat we dan ook tot dan toe hebben ontdekt. Er is overigens niets mis mee om alle goede dingen uit de hand van God te ontvangen, en geen enkel kind van God zou zich schuldig moeten voelen vanwege de zegeningen en goede dingen die over hem of haar uitgestort worden.

Maar we moeten leren inzien dat er iets veel beters is dan zegeningen en voorspoed, iets dat veel meer de moeite waard is dan al die andere zegeningen die Hij ons dagelijks geeft.

Een slaaf (of een verbonds-dienaar) is iemand die een sacrament van dienstbaarheid is aangegaan met zijn meester. Het wordt prachtig omschreven in het volgende Schriftgedeelte:

“Wanneer gij een Hebreeuwse slaaf koopt, zal hij zes jaar dienen, maar in het zevende jaar zal hij om niet als een vrij man weggaan. Indien hij alleen gekomen is, zal hij alleen weggaan; indien hij gehuwd was, dan zal zijn vrouw met hem weggaan. Indien zijn heer hem een vrouw gegeven heeft en zij hem zonen of dochters gebaard heeft, zal de vrouw met haar kinderen het eigendom blijven van haar heer, en hij zal alleen weggaan. Maar indien de slaaf nadrukkelijk zegt: Ik heb mijn heer, mijn vrouw en mijn kinderen lief, ik wil niet als vrij man weggaan, dan zal zijn heer hem bij de goden brengen, hij zal hem bij de deur of de deurpost brengen, en zijn heer zal zijn oor met een priem doorboren en hij zal hem voor altijd dienen” (Exodus 21:2-6)

Dit is veel meer dan slechts een beeld van Gods zorg voor slaven en dienaren. In type en verafschaduwing hiervan portretteert het hier de dienstknecht van de Heere Jezus.

Christus is de Meester in deze en wij zijn de dienaren wiens vrijheid gekocht is. Het kruis is de sabbat van de Heer, het jaar waarin alle gevangenen, slaven en knechten worden vrijgezet en wij die werden verkochtn onder de Wet zijn vrijgezet door genade!

We zijn bevrijd van zonde, maar zijn de rest van onze dagen slaaf en dienstknecht van Christus.

Advertenties
  1. Henk Vermeule
    24-03-2011 om 09:28

    Wauw! geweldige openbaring!

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: