Home > Overdenkingen > Een man met een ongelimiteerd geloof

Een man met een ongelimiteerd geloof

Een liefhebbend echtgenoot, vader en grootvader. Een vriend voor de verstotene en de gekwetste. Een getuige van de reddende kracht van Christus en een gepassioneerde stem voor God tegenover zijn gemeente. Een ondersteuner van weduwes, wezen en de armen. En geestelijk vader voor vele generaties – van de behoeftigen tot een de krachtigen, van volwassenen tot tieners, van geliefden tot vreemdelingen uit iedere laag van de samenleving.

Deze eigenschappen zijn pas een begin van een definitie van het leven van David Wilkerson. Meer dan zes decennia was hij trouw in het dienen van de Heer, hij fundeerde en leidde outreaches die steeds internationaler werden. En achter dit alles zat een onwankelbaar geloof in Gods liefde voor ieder mens en zijn niet aflatend verlangen om hen te bereiken.

“Broeder David”, zoals hij graag genoemd werd, stond letterlijk bekend bij miljoenen mensen vanwege zijn ongelimiteerde geloof. Hij geloofde dat God de levens van bendeleden kon veranderen en ook de meest wanhopige drugsverslaafde kon transformeren – en de Heer deed dit ook. Hij geloofde dat er een dynamische kerk gesticht kon worden in het hart van Times Square, New York – en God maakte dat dit gebeurde. Hij geloofde dat hij de man kon zijn die van zijn vrouw en kinderen hield – en hij deed dit.

David Ray Wilkerson is geboren op 19 mei 1931 te Hammond (Indiana) en stam af van een lange rij van toegewijde pinksterpredikanten. Nadat hij ingezegend werd bij de “Assemblies of God” trouwde hij met de liefde van zijn leven – Gwendolyn Carosso, die 57 jaar lang naast hem zou dienen.

Vanaf het begin pastte broeder David een creatieve en innovatieve geest toe in zijn bediening. Maar hij predikte vanuit hartezeer en pijn, gelovende dat God door onze zwakheden heen zou werken. Hij wist dat God de wijsheid van de wereld zou beschamen om Zichzelf bekend te maken – en die waarheid werd keer op keer bewezen door de bedieningen die broeder David mocht oprichten.

In 1958 reisde hij vanuit zijn kleine gemeente in Phillipsburg (Pennsylvania) om zich uit te strekken naar bendeleden die terrecht stonden in New York. “Hij was nog nooit in New York geweest – en hij had ook nog nooit een bendelid of drugsverslaafde ontmoet” volgens zijn broer Don Wilkerson. “Hij kwam hier gewoon, met al zijn simpliciteit en naiviteit of hoe je het ook wilt noemen, en hij veranderde de levens van mensen”.

Zoals een vriend van broeder David, McDandlish Phillips, een journalist van de New York Times al eens schreef “Zijn methode was een model van eenvoud, directheid en zonder enige raffiniteit – hij ging gewoon de straat op en mengde zich onder de jongeren en sprak met hen terwijl hij heel vaak de bijbel citeerde – en het werkte”.

Uit die stoutmoedige poging werd Teen Challenge geboren, een drugs- en alcohol revalidatieprogramma waar Christus centraal staat. Deze bediening werd bekend door het boek “Het kruis in de asfaltjungle” waar wel meer dan 50 miljoen exemplaren van zijn verkocht, en vertaald is in dertig talen. De bediening is uitgegroeid naar meer dan 1000 vestigingen in de Verenigde Staten en 80 andere landen.

De Heer bewoog broeder David vervolgens om “Youth Crusaded” op te richten, zijn evangelische bediening naar jonge mensen. Een complete generatie werd geïnspireerd dat hun levens uitmaakten voor God. Broeder David schreef ook overvloedig, zijn boeken bewogen complete generaties van lezers naar een leven van heilige toewijding in Christus. De tientallen boeken die hij schreef waren gevuld met krachtige inzichten, duidelijkheid en overtuiging. En in de praktijk leefde hij ook het leven naar het voorbeeld van Christus waar hij over schreef, waarbij hij continu sprak over zijn eigen zwakheden en de trouw van Christus naar hem toe.

Net als zijn naamgenoot, koning David, diende broeder David binnen Gods bedoelingen voor deze generatie. Hij predikte met een compromisloze passie en een meedogenloze genade. Hij was niet iemand die van een fanfare, toejuiching of ceremonie hield. Hij wees uitnodigingen af om wereldleiders te ontmoeten, maar hij zou alles geven wat hij bezat aan een arme wees of weduwe die in nood zat.

Zijn laatste missie op aarde was om een vertegenwoordiger te zijn voor de armste der armsten – om ondersteuning te bieden aan hongerige kinderen, weduwes en wezen, in de Verenigde Staten en in arme landen. De bediening die hij hiervoor oprichtte “Please pass the bread” bedient duizenden kinderen per dag vanuit 56 outreaches in 8 landen.

Hij heeft de race op een goede manier gelopen, en toen hij bij de finish was heeft de Heer hem naar huis geroepen. David Wilkerson heeft de levens van miljoenen mensen geraakt, en de door God geïnspireerde werken hebben hem overleefd. De impact van zijn leven is onmeetbaar – niet alleen in zijn prediking, schrijven en het stichting van wereldveranderende bedieningen. Maar ook in zijn liefde, toewijding, compassie en gave om ons geloof te beroeren voor groterere werken. David’s zoon Gary biedt dit woord aan aan een ieder die zijn vader kende en liefhad: “Ik weet dat als mijn vader in staat was u vandaag te bemoedigen met zijn woorden, dat hij u zou uitnodigen om alles wat u heeft aan Jezus te geven, om intens van God te houden en om uzelf te schenken aan de noden van anderen”.

Het laatste blog van broeder David schreef had de titel “Als alle middelen falen” (welke later nog vertaald zal worden), wat een passend woord van vertrek is aan een ieder wiens leven hij aangeraakt heeft. “Geliefden, God heeft het nooit nagelaten te handelen in goedheid en liefde. Wanneer al het andere faalt en mislukt heeft Zijn liefde de overhand. Houd u vast aan uw geloof, sta op Zijn Woord, er is geen andere hoop in deze wereld”.

Het overlijden van David Wilkerson is een groot, persoonlijk verlies voor velen. Maar toch verheugen wij ons in de wetenschap dat hij het leven ten volle leefde, in gehoorzame toewijding en God en met een radicale liefde voor Jezus.

Hij wordt overleefd door zijn vrouw, Gwen Wilkerson; dochter Debi Jonker, haar echtgenoot Roger en zijn zonen Brent en Matthew en de vrouw van Matthew Christina met hun kinderen Eva en Grant. Zijn dochter Bonnie Hayslip, haar echtgenoot Roger en zonden David en Brandon en de vrouw van Brandon, Christina. Zijn zoon Gary Wilkerson en zijn vrouw Kelly met kinderen Ashley, Elliot, Evan en Annie. Zijn zoon Greg Wilkerson en vrouw Teresa met hun kinderen Alyssa en Ryan. En de broers van broeder David, Don Wilkerson Jerry Wilkerson en zijn zus Ruth Harris.

De overdenkingen op dit blog zullen geplaatst blijven worden want er zijn nog veel ongepubliceerde en onvertaalde materialen die geschreven zijn door David Wilkerson.

Advertenties
 1. 05-05-2011 om 20:56

  God zij gedankt dat hij een man als Wilkerson aansteldde in New York.
  Nu vind Hij blijkbaar dat Davids werk er opzit en heeft hem thuisgehaald.
  Degene die achterblijven zijn verdrietig, maar niet zonder hoop. God leeft nog en kan ook nu mensen zo aanraken, dat ze het werk van David overnemen.

 2. Esther
  09-05-2011 om 12:11

  Op het moment dat ik de film, kruis in de asfaltjungle heb gezien, heeft God
  me enorm geraakt..die diepte waarin Nicky Cruz zat,dat verdriet wat hij had
  het missen van Liefde, de onvoorwaardelijke liefde van de Vader,..we wisten als gezin,God gaat ons gebruiken voor de gebrokenen van hart,en vanaf dat moment heeft God duidelijk gemaakt, het is voor deze mensen..mijn man is nu al werkzaam onder verslaafden enz..
  nu gaan we als gezin een stap nemen onder die mensen te zijn..en de liefde van Jezus te brengen..

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: