Home > Overdenkingen > Bewaard door de Heer der Heerscharen

Bewaard door de Heer der Heerscharen

De heiligen in het oude testament konden God op een manier waar maar weinig heiligen in het Nieuwe Testament mee bekend zijn. Zij konden Hem als de Heer der Heeren! God wordt meer dan 200 keer met deze naam benoemd in het oude testament. We lezen dat “En David nam steeds toe in grootheid, en de HERE der heerscharen was met hem” (1 Kronieken 11:9). Deze majestueuze titel wordt veelvuldig gevonden in de psalmen:

  • “De HERE der heerscharen is met ons,een burcht is ons de God van Jakob” (Psalm 46:8)
  • “HERE, God der heerscharen, wie is als Gij grootmachtig, o HERE, en uw trouw is rondom U” (Psalm 89:9)
  • “HERE, God der heerscharen, hoor mijn gebed” (Psalm 84:9)
  • “Wie is Hij toch, de Koning der ere? De HERE der heerscharen, Hij is de Koning der ere” (Psalm 24:10)

Het hebreeuwse woord voor “heerscharen” is tsbaah. Dit betekent “een leger dat klaar voor de strijd is”. Soldaten, paard en wagens klaar om ten strijde te trekken op een bepaald moment; een leger wat paraat staat en wacht op instructies.

Op een bepaald moment trok het Assyrische leger op tegen Koning Hizkia en Juda. Deze koning bleef onbewogen toen hij omringd werd door een woest leger en hij zei tegen Gods volk: “Weest sterk en moedig, vreest niet en wordt niet verschrikt voor de koning van Assur en de gehele menigte die met hem is, want met ons is meer dan met hem. Met hem is een vleselijke arm, maar met ons is de HERE, onze God, die ons helpt en onze oorlogen voert. En het volk steunde op de woorden van Jechizkia, de koning van Juda” (2 Kronieken 32:7-8).

De heiligen van het oude testament rustte op hun visioenen van een almachtig God die een almachtig, onzichtbaar leger voor hen had samengesteld voor hun bescherming. David schepte op: “Gods wagens zijn tweemaal tienduizend, duizenden bij duizenden; de Here is van de Sinai het heiligdom binnengegaan” (Psalm 68:17). Volgens de psalmist zijn ze tot dienst gesteld voor ons: “De HERE is uw Bewaarder” (Psalm 121:5)

We houden onszelf niet van het kwade door onze eigen macht, we strijden niet met de duivel op eigen kracht. De Heer der Heerscharen bewaart ons, luister naar wat de Bijbel te zeggen heeft “Hij reikte van omhoog, greep mij, trok mij op uit grote wateren. Hij ontrukte mij aan mijn machtige vijand, en aan mijn haters, omdat zij sterker waren dan ik” (Psalm 18:17-18).

In de brief van Judas wordt ons het volgende beloofd: “Hem nu, die u voor struikelen kan behoeden en onberispelijk doen staan voor zijn heerlijkheid in grote vreugde” (Judas 1:24)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: