Home > Overdenkingen > Nieuwe kracht vinden

Nieuwe kracht vinden

Wat vergeten wij Gods grote bevrijdingen in ons leven toch snel. Hoe eenvoudig nemen we alle wonderen die Hij verricht heeft voor lief? Terwijl de bijbel ons keer op keer vertelt “Herinner u alle bevrijdingen uit het verleden”.

We lijken zoveel op de discipelen. Zij begrepen de wonderen van Christus niet toen Hij op een bovennatuurlijke manier duizenden mensen van voeding voorzag met slechts een paar broden en vissen. Jezus heeft dit wonder tweemaal verricht waarbij Hij de ene keer 5000 man te eten gaf en de andere keer 4000. Een paar dagen later hadden de discipelen deze gebeurtenis uit hun geheugen verwijderd.

Het gebeurde toen Jezus hen waarschuwde voor het zuurdesem van de Farizeeën. De discipelen dachten dat Hij dit zei omdat ze waren vergeten om brood mee te nemen voor onderweg. Maar Christus antwoordde hen en zei “Hebben jullie het nog altijd niet begrepen? Zijn jullie dan de vijf broden vergeten waarmee vijfduizend man gevoed werd en het aantal manden dat jullie ophaalden? En zijn jullie de zeven broden vergeten waarmee vierduizend man gevoed werd en het aantal manden dat jullie toen ophaalden?” (Matteüs 16:9-10 GNB).

Volgens Marcus werd Christus overweldigd door hoe snel Zijn discipelen dit vergeten waren. Jezus zei “Toen Jezus dit merkte, zei hij: ‘Waarom praten jullie erover dat je geen brood genoeg hebt? Hebben jullie het nog altijd niet begrepen? Missen jullie dan elk begrip? Zijn jullie dan zo hardleers? Jullie hebben toch ogen, zie je dan niets? Jullie hebben toch oren, hoor je dan niets? Weten jullie niet meer dat ik die vijf broden in stukken brak voor vijfduizend mensen? Hoeveel manden brood haalden jullie toen op?” (Marcus 8:17-19 GNB)

Wat vertellen deze passages aan ons? Het is duidelijk dat geen enkele van de discipelen stil stond om te overdenken wat er gebeurde toen deze wonderbaarlijke spijziging plaatsvond. Probeer u deze mannen eens voor te stellen die temidden van de menigte liepen met hun manden, en broden en vissen uitdeelden die zich op wonderbaarlijke wijze voor hun ogen vermenigvuldigde. U zou denken dat deze discipelen op hun knieën waren gevallen en het uitriepen “Hoe is dit mogelijk? Het is ontzagwekkend! Het gaat ieder verstand te boven, o Heere Jezus U bent werkelijk Heer!”. Ik stel mij zo voor dat ze er op aandrongen bij de mensen die ze dienden “Hier, geniet van dit wondervoedsel wat tot ons gezonden is uit de glorie. Jezus heeft hierin voorzien”.

De discipelen zagen deze deze wonderen met hun eigen ogen maar de grote betekenis ervan kwam op de een of andere manier niet bij hen binnen. Ze begrepen de wonderen niet en zo vergeten u en ik ook de wonderen van God in onze levens. De bevrijdingen van gisteren worden snel vergeten temidden van een hedendaagse crisis.

Door de gehele bijbel lezen we “Herinner uzelf de krachtige arm van de Heer, om wonderen te verrichten ten goede van u. Herinner u alle bevrijdingen uit het verleden”. Neem bijvoorbeeld de oproep van Mozes aan Israël die hij deed na het wonder bij de Rode zee: “Toen zeide Mozes tot het volk: Gedenkt deze dag, waarop gij uit Egypte, uit het diensthuis, gegaan zijt; want met een sterke hand heeft de HERE u daaruit geleid …” (Exodus 13:3 – NBG ’51)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: