Home > Overdenkingen > Geconfronteerd met onmogelijkheden

Geconfronteerd met onmogelijkheden

“En zonder te verflauwen in het geloof heeft hij opgemerkt, dat zijn eigen lichaam verstorven was, daar hij ongeveer honderd jaar oud was, en dat Sara’s moederschoot was gestorven” (Romeinen 4:19)

De essentie van waar geloof wordt gevonden in deze enkele vers. God had zojuist aan Abraham beloofd dat hij een zoon zou krijgen, een die het zaad zou worden van vele naties. Opvallend hierbij is dat Abraham geen krimp gaf toen hij deze belofte hoorde, ook al was hij voorbij de leeftijd waarop hij kinderen zou kunnen krijgen. In plaats daarvan vertelt de bijbel ons dat toen Abraham dit Woord van God ontving hij geen acht sloeg op zijn oude lichaam en ook niet op de staat van de moederschoot van Sara.

Voor ons natuurlijke denken zou het onmogelijk zijn dat deze belofte vervuld kon worden. Maar Abraham ging verder niet in op deze onmogelijkheid. Volgens Paulus schonk deze aartsvader geen enkele gedachte aan hoe God Zijn belofte zou moeten houden. Hij ging niet in discussie met God met beredenaties als: “Maar Heer, ik heb geen zaad om te planten. En Sara heeft geen leven meer in haar moederschoot om een kind te kunnen voortbrengen, het is voor haar onmogelijk geworden. Hoe wilt U dit voor elkaar krijgen Heer?”. In plaats van zich druk te maken met dergelijke vraagstukken schonk Abraham er geen enkele gedachte aan.

Het feit is dat wanneer God aan het werk is om een geloof te bouwen die beproefd en kostbaarder dan goud is, dan legt Hij eerst de doodstraf op alle menselijke hulpbronnen. Hij sluit de deur naar iedere menselijke beredenering, en omzeilt ieder middel naar een rationele bevrijding.

Het geloof dat God behaagd wordt geboren in een plaats van doodsheid. Ik spreek hier over de doodsheid van alle menselijke mogelijkheden. Het is een plaats waar alle plannen van de mens eerst opbloeien en vervolgens sterven. Het is een plaats waar alle menselijke hoop zorgen voor een tijdelijke opluchting maar snel in duigen valt en daardoor bijdraagt aan een gevoel van hulpeloosheid. Bent u op deze plaats van doodsheid geweest? Leek het er op alsof u geen kant meer op kon? Dat u niemand meer kon bellen om u te adviseren, dat de hemelen van koper leken als u bad en al uw verzoeken op de grond uiteen vielen.

Ik zeg het u bij deze, dit is God die aan het werk is. Zijn Geest is aan het werk om te maken dat u niet langer meer denkt aan de onmogelijkheden – om te stoppen met zoeken naar menselijke manieren en middelen – om te stoppen om uzelf uit uw situatie te denken en te beredeneren. De Heilige Geest dringt er bij u op aan “Stop ermee om hulp van een of ander mens na te jagen. Stop met die hele focus op hoe hopeloos u denkt dat uw situatie is. Want dat zijn stuk voor stuk hindernissen voor uw geloof”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: