Home > Overdenkingen > De trooster is gekomen

De trooster is gekomen

Jezus noemt de Heilige Geest “de trooster”. Dat we de Heilige Geest kennen als onze trooster is een ding, maar we moeten ook weten hoe Hij ons troost, zodat we kunnen onderscheiden welke troost van het vlees afkomstig is en welke van de Geest.

Sta eens stil bij de broeder die overmeesterd is door eenzaamheid. Hij bid voor de troost van de Heilige Geest en verwacht dat deze troost komt als een gevoel. Sterker nog, hij stelt zich voor dat deze troost een plotselinge adem is uit de hemel, als een geestelijk kalmeringsmiddel voor zijn ziel.

Dit gevoel van vrede kan ook daadwerkelijk tot hem komen alleen is het de volgende ochtend weer verdwenen. En als resultaat daarvan begint hij te geloven dat de Heilige Geest zijn verzoek heeft afgewezen. Nee, nooit! De Heilige Geest troost ons niet door onze gevoelens te manipuleren. Zijn manier van troosten is totaal anders en wordt duidelijk beschreven in de Schrift. Ongeacht wat het probleem, beproeving of nood ook is. Zijn bediening van troost wordt volbracht door de waarheid te brengen: “wanneer Hij komt, de Geest der waarheid, zal Hij u de weg wijzen tot de volle waarheid” (Johannes 16:13).

Het feit is dat onze troost voortkomt uit wat wij weten, niet uit wat wij voelen. Alleen de waarheid kan onze gevoelens overstemmen! En de troostende bediening van de Heilige Geest begint met deze fundamentele waarheid: God is niet boos op u, Hij houdt van u!

“de hoop maakt niet beschaamd, omdat de liefde Gods in onze harten uitgestort is door de heilige Geest, die ons gegeven is” (Romeinen 5:5). De griekse betekenis in dit vers is zelfs nog krachtiger dan de vertaling doet suggereren, het stelt dat de liefde van God voortgebracht wordt en in onze harten “ontspringt” door de Heilige Geest. Een ondraaglijke last kan worden veroorzaakt door angst, schaamte, zorg, beproevingen, verleidingen of ontmoedigingen. Maar ongeacht wat de oorzaak is, er is troost nodig.

Plotseling hoort u een stem die weerklinkt in iedere uithoek van de ziel – de stem van de Heilige Geest – die aan de ziel verklaart “Niets kan u scheiden van de liefde van God”.

Deze waarheid wordt – wanneer u het gelooft – al snel een fontein van levend water, die ieder struikelblok wegspoelt. “maar de Trooster, de heilige Geest, die de Vader zenden zal in mijn naam, die zal u alles leren en u te binnen brengen al wat Ik u gezegd heb” (Johannes 14:26)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: