Home > Overdenkingen > Leven zonder vrees

Leven zonder vrees

God toont ons hoe we zonder vrees kunnen leven. “Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit …” (1 Johannes 4:18). Heel kortgezegd is het dat als we in angst leven dat we onbekend zijn met Zijn volmaakte liefde. Johannes zegt hier niet “Volmaakte liefde voor God drijft alle angst uit” en hij spreekt hier ook niet over een onwankelbare of volwassen liefde in Christenen zoals sommige mensen suggereren. Dat is niet waar de volmaakte liefde begint voor ware gelovigen.

Natuurlijk houden we van God, dat is een feit waar geen twijfel over bestaat. Maar overweeg eens wat Johannes eerder in dit hoofdstuk zegt over de volmaakte liefde: “indien wij elkander liefhebben, blijft God in ons en zijn liefde is in ons volmaakt geworden” (Johannes 4:12). Volgens Johannes is de eerste overweging van volmaakte liefde een onvoorwaardelijke liefde voor onze broeders en zusters in Christus.

Een Christen kan zeggen dat hij van God houd, dat hij Gods wil doet en trouw is in het werk voor het Koninkrijk. Een dergelijke persoon kan een aanbidder zijn en zelfs een leraar van het Woord. Maar als hij wrok koestert of over iemand roddelt – als hij iemand buiten het lichaam van Christus sluit – wandelt hij in duisternis en ligt er een geest van dood over hem. Al het leven, alle goede werken in deze persoon zijn niet in orde. Sta maar eens stil bij wat Johannes over een dergelijk persoon zegt: “Wie zegt in het licht te zijn en zijn broeder haat, die is in de duisternis tot nu toe” (1 Johannes 2:9).

Als u er in geïnteresseerd bent om een leven zonder vrees te leiden, dan is er een manier om dit te bereiken volgens Johannes. Er is inderdaad een volmaakte liefde die alle vrees uitdrijft en dit is de eerste stap die wij dienen te maken: “Geliefden, indien God ons zó heeft liefgehad, behoren ook wij elkander lief te hebben” (1 Johannes 4:11). Ja, we moeten eerst leren omgaan met onze relaties binnen het lichaam van Christus.

Volgens Johannes wordt ons geboden dat we anderen liefhebben zoals Christus ons lief heeft gehad om zo de liefde volmaakt te krijgen in ons. Wat wordt er bedoeld met deze soort liefde? Het is meer dan vergeving, veel en veel meer. Het betekent om alle overtredingen naar ons toe te vergeven en vervolgens onze vriendschap aan te bieden. We moeten net zoveel respect hebben voor degenen die tegen ons gezondigd hebben als dat we hebben voor andere leden van het lichaam. Wanneer wij Gods liefde in ons laten wonen en ons door die liefde laten perfectioneren, dan zal alle vrees uitgedreven worden.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: