Home > Overdenkingen > De vreugde van de Vader

De vreugde van de Vader

Het verhaal van de verloren zoon is heel bekend, dus ik zal verder niet op de details van dit verhaal in gaan. Ik wil echter wel zeggen dat het niet alleen om een verloren zoon gaat. Het gaat over de vreugde van de Vader.

Natuurlijk gaat de gelijkenis van de verloren zoon over het terugkeren (Lucas 15:11-31) maar het gaat niet alleen over de terugkeer van de zoon. Het gaat ook over wat het is wat die zoon thuis houd. Het gaat over genade, vergeving en herstel. Lees de gelijkenis nog eens en u zult zien dat het verhaal niet eindigt op het moment dat hij teruggekeert is – en dat is betekenisvol.

Wat is het wat de zoon thuis houdt? Het is de wetenschap dat zijn vader zich verheugd in hem! “Want mijn zoon hier, hij was dood maar hij leeft weer, ik was hem kwijt maar hij is terug. En zij begonnen feest te vieren …” (Lucas 15:24)

De vader van de verloren zoon heeft hem nooit bestraft, nooit veroordeeld en heeft nooit gesproken over het feit dat hij weg gerend is. In plaats daarvan geeft hije en groot feest en nodig hij alle vrienden en buren van het gezin uit. Deze vader verlangde er naar dat zijn zoon zou thuis komen, en nu was die tijd gekomen.

De verloren zoon protesteerde eerst, en vertelde zijn vader “Nee, nee, ik ben het niet waard”. Maar zijn vader negeerde dit, en liet een mantel komen voor over zijn schouders, een ring om zijn vingers en schoenen om zijn voeten. Nu was alles wat de vader bezat weer toegankelijk gemaakt voor de zoon. En er was een grote vreugde, met muziek, dans en feest.

Ik geloof dat het liefde was wat deze jonge man terug naar huis bracht. Maar dat het de vreugde van de vader was die hem daar gehouden heeft! Ziet u, de verloren zoon werd bij de vader gehouden door een simpele handeling van iedere dag wakker worden en te zien dat zijn vader blij was dat hij thuis was. Zijn vader verheugde zich er in dat hij in zijn buurt was. Bovendien werd alles wat in het leven van deze jonge man was opgegeten door de rups weer hersteld.

Ik heb veel voormalige verslaafden gekend die net als de verloren zoon zijn. Ze kunnen zich alleen richten op dat wat jaren geleden verloren gegaan is vanwege hun gewoonte: een vrouw, kinderen, een bediening. Ze voelen de kastijding van de Heer en dat kan pijnlijk zijn, maar Jezus vertelt hen in deze gelijkenis: “Niets gaat verloren in mijn Koninkrijk. U zult sterker gemaakt worden door dit alles heen, u bent nu thuis en Mijn genade zal u volledig herstellen”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: