Home > Overdenkingen > Jozef reageerde op de roep van de Geest

Jozef reageerde op de roep van de Geest

Gods Geest is altijd bezig om de mensheid tot Zichzelf te roepen – tot heiligheid, zuiverheid van hart en een apart gezet leven – en in ieder generatie is er wel een restant die deze oproep beantwoord. Jozef reageerde op Gods roep toen hij heel jong was, zijn tien oudere broers ontvingen dezelfde oproep om zichzelf te onderwerpen en rechtvaardig voor de Heer te wandelen, maar zij kozen ervoor om in de wereld te blijven.

Alle zonen van Jacob hebben minstens tot tweemaal toe heel duidelijk een oproep van de Geest ontvangen. De eerste was toen Jacob een altaar bouwde voor de God van Israël (Genesis 33:18-20). Jacob riep zijn zonen naar het altaar om samen met hem te aanbidden, om voor de Heer neer te knielen en Hem te volgen, maar de broers van Jozef keerde zich liever naar wraak en bloedvergieten.

De tweede keer dat God de tien broers duidelijk tot Zich riep was bij Bethel. Jacob wist dat zijn zonen gebonden waren door afgoderij en Gods oproep tot zuiverheid en rechtvaardigheid verwierpen, dus waarschuwde hij hen: “Doet weg de vreemde goden die in uw midden zijn, reinigt u en verwisselt uw klederen. Laten wij ons dan gereed maken en naar Betel trekken, en ik zal daar een altaar oprichten voor die God, die mij geantwoord heeft ten dage mijner benauwdheid” (Genesis 35:2-3).

Dit is een van de meest duidelijk oproepen in Gods Woord! De zin “verwisselt uw klederen” betekent in het Hebreeuws een morele en geestelijke zuivering van het hart en het denken. Aan de buitenkant gaven de zonen van Jacob zich over: “Toen gaven zij Jakob al de vreemde goden die in hun bezit waren, en de ringen die in hun oren waren” (vers 4). Maar hun bekering was slechts oppervlakkig – ze hebben nooit echt een veranderd hart ontvangen. Ze keerden direct terug naar hun rebellie, haat, nijd en twist!

Jozef was anders dan zijn broers: zijn bekering kwam vanuit het hart. Hij had gereageerd op de roep van de Geest en was er volledig op gericht op de Heer te volgen. Temidden van een goddeloze, kwaadaardige omgeving behield Jozef schone handen en een zuiver hart.

Jozef werd het veld opgestuurd om zijn broers te helpen in de zorg voor de kuddes van de familie. Maar als spoedig werd hij door zijn broers bedroefd omdat zijn broers spraken en leefden als de heidenen! Zijn zuivere hart werd gebroken door de goddeloosheid van zijn eigen familie.

“En Jozef bracht kwaad gerucht aangaande hen aan hun vader over” (Genesis 37:2), Jozef stortte zijn hart uit bij zijn vader: “U zult niet geloven op wat voor manier zij leven vader. Ze spreken zich uit tegen uw God, ze bedroeven Hem!”

Een kenmerk van het Jozef gezelschap is dat ze bedroefd zijn over zonde! Ze hebben alle afgoden achter zich gelaten en zijn volkomen verliefd op Jezus, hun harten staan in vuur en vlam met Zijn heiligheid! Ze zien de zonde in het land, maar ze zijn het meest bedroefd over de zonde binnen de kerk. Ze schreeuwen het uit vanuit het diepste van hun ziel: “O Vader, zie wat er gebeurt onder uw kinderen!”. Als u deel uitmaakt van dit gezelschap van de laatste dagen dan kunt u zonde onmogelijk over het hoofd zien. Integendeel zelfs, er moet iets in u opstaan wat roept “O Heer, ik kan niet langer meer aan zien wat ze Uw Heilige Naam aandoen!”. U begint te bidden – niet tegen mensen, maar tegen de infiltratie van demonische machten in de gemeente van Jezus Christus!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: