Home > Overdenkingen > De gunst en zegen van God behouden

De gunst en zegen van God behouden

God zegent hen die trouw met Hem wandelen en Hij toont Zijn gunsten aan diegene Hem begunstigen!

Hoe verliezen naties, gezinnen en individuen de zegening en gunst van God? De profeet Haggai spreekt hierover, en de eerste rede die hij benoemt is dat eigen belangen langzaam Gods belangen beginnen te vervangen! “de tijd is nog niet gekomen, de tijd, dat des HEREN huis herbouwd worde” (Haggai 1:2). De Israëlieten gaven het bouwen van Gods huis op om zo hun eigen huizen te kunnen bouwen!

Dit tafereel vond 68 jaar nadat de tempel van Salomon was vernietigd plaats. Een restant was teruggekeerd naar Jeruzalem vanuit een Babylonische gevangenschap, met de rede om Gods huis te herbouwen. En ze hebben inderdaad het fundament van de tempel met veel ijver en enthousiasme gelegd!

Maar toen begon het zwaarder te worden, ze ervaarden moeilijkheden en ontmoedigingen. Langzaam begonnen ze hun interesse in het werk van God te verliezen en zeiden “Dit is niet het moment. We hebben teveel problemen, daarnaast besteden we nu zoveel tijd hier dat we onze gezinnen en ons werk verwaarlozen”.

Een voor een wandelden ze weg om toe te zien op hun eigen belangen. De belangen van de Heer, wat alles te maken had met hun welzijn, kwam op de tweede plaats! Ze begonnen hun eigen huizen te bouwen en ze gebruikten het hout dat ze hadden opgeslagen om de tempel te bouwen.

Hoe verliezen gelovigen vandaag de dag de zegen en gunst van God? Door te stoppen met hun werk aan de tempel! Dit gebeurt wanneer we stoppen te bidden en stoppen met het zoeken naar God – wanneer we stoppen met te bouwen aan Zijn geestelijk lichaam!

Haggai benoemd dit probleem: Wanneer het volk Gods belangen op de eerste plaats zet, voorzag Hij hen van voedsel en onderdak. En het was waar, Hij zorgde op iedere mogelijke manier voor hen. Hun wijngaarden groeiden, hun druiven waren zaar; ze sliepen ’s nachts vredig en hun kinderen dansten op straat. Geen enkele vijand kon standhouden tegen hen. Het was een geweldige tijd vol met zegeningen van God totdat het volk in beslag genomen werd door hun eigen belangen!

En dit is ook wat er tegenwoordig gebeurt! Onze wereld wordt in beslag genomen door het zelf – trots, ambities en de eigen wil – ieder mens ziet enkel toe op zijn eigen belangen! Het is dan ook niet verwonderlijk dat zovelen dronken en versuft zijn door drugs, rondzwervend in duisternis en verwarring.

God zegt “Ik riep een droogte over het land … en alle arbeid der handen” (Haggai 1:11). Hij zegt hier “Als u begint uw zielen te verwaarlozen en u begint te richten op materiele zaken, dan zult u uiteindelijk vreugdeloos, onvoldaan, leeg en droog zijn! Ik wil dat u Mijn belangen op de eerste plaats zet, zodat ik u weer kan zegenen en Mijn gunsten kan betonen!”

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: