Home > Overdenkingen > De geboorte van het restant van de laatste dagen

De geboorte van het restant van de laatste dagen

De profeet Samuel is een type van het restant in de laatste dagen – een voorbereid lichaam van gelovigen die opstaat uit de ruïnes van de oude, decadente kerk.

Hanna, Samuels moeder, baarde haar zoon met bittere tranen en veel gebed. “en bitter bedroefd bad zij tot de HERE en weende zeer” (1 Samuel 1:10)

Probeert u zich dit eens voor te stellen: Hanna zat iedere dag in de tempel op haar knieën voor het altaar, verpletterd en gebroken omdat ze geen kinderen had. Terwijl ze huilde maakte haar tegenstander – de andere vrouw van haar man – haar belachelijk. “Haar mededingster echter tergde haar voortdurend om haar tot drift te prikkelen, omdat de HERE haar moederschoot toegesloten had” (1 Samuel 1:6)

Er zijn drie belangrijke dingen die ik wil aanstippen uit dit gedeelte:

  • Ten eerste wordt het restant waar Samuel symbool voor staat geboren uit verdriet en voorbede
  • Ten tweede, zij die bidden en wenen naar Gods hart zullen uitgedaagd worden door hun tegenstanders
  • En ten derde, Gods restant zal altijd verkeerd begrepen worden!

Let op wat er gebeurt met Hanna terwijl ze bad: “Toen zij lang bleef bidden voor het aangezicht des HEREN, lette Eli op haar mond; en omdat Hanna bij zichzelf sprak en slechts haar lippen zich bewogen, maar haar stem niet te horen was, dacht Eli, dat zij dronken was. En Eli zeide tot haar: Hoelang zult gij u als een beschonkene gedragen? Zorg, dat gij uw roes kwijtraakt” (1 Samuel 1:12-14). Eli en zijn zonen staan symbool voor de stervende, corrupte kerk die de weg van de Heer verlaten heeft. Eli stond zo buiten bereik – was zo dood in zijn geest – dat hij dacht dat Hanna dronken was!

Toen Hanna bad was ze vervuld met verdriet, belast met de geboorte van een zoon. Ze kon alleen nog haar lippen bewegen vanwege haar verzuchtingen in de Geest. Ze bad “indien Gij werkelijk naar de ellende uwer dienstmaagd omziet en mij gedenkt en uw dienstmaagd niet vergeet, maar aan uw dienstmaagd een mannelijke nakomeling geeft, dan zal ik die voor zijn gehele leven de HERE geven” (1 Samuel 1:11)

Hier zijn twee onderscheidende kenmerken van Gods heilige restant:

  • Ze bidden als Hanna, hun last is zo zwaar en hun harten zijn zo bewogen vanwege de goddeloosheid in het huis van God
  • Net als Hanna geven zij zichzelf iedere dag aan gebed

God wil u net zo maken, Hij wil dat u in staat ben om Hem aan te raken en te horen van Hem. Hij wil u een bediening geven naar anderen toe die tot u komen met hun lasten en moeilijkheden. En terwijl u voor hen bid zal Zijn Woord uitkomen!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: