Home > Overdenkingen > Achterlaten en vergeten

Achterlaten en vergeten

De boodschap van de Heilige Geest in psalm 45 was “vergeet uw volk en het huis van uw vader” (vers 11). De kleine, zachte stem fluisterde “Het is niet voldoende om je verleden achter je te laten. Je moet het ook allemaal vergeten – het uit je gedachte zetten – alle voorgaande liefdes en afleidingen!”

De boodschapper zegt hier “Berekent u ook de kosten terwijl u zich voorbereid om een met Hem te worden? Of zult u Hem slechts nog meer lippendienst schenken nadat u tot Hem ingegaan bent? Bent u aan een toewijding begonnen die u ook bereid bent te voltooien of zwerven uw gedachtes terug naar de dingen van uw verleden – oude vrienden, oude gewoontes, oude geliefden? Als u zich toewijd aan Christus moet u niet slechts uw verleden achter u laten, u dient het volledig te vergeten!”.

Toen Jezus sprak over “die niet afstand doet van al wat hij heeft” (Lucas 14:33) spreekt Hij over hen die zich van Hem afkeren en zich weer vastklampen aan allerlei idolen. Een idool is iets wat alle focus en aandacht van ons krijgt – iets wat onze tijd, aandacht, geld, liefde en interesse heeft.

Veel echtgenoten kunnen terrecht zeggen dat het goede voorzieners zijn. Ze werken lang en hard, verspillen geen geld en spenderen veel kwaliteitstijd met hun gezin. Maar hoeveel tijd wijden zei aan Jezus? Hebben zij een, zoals ik het noem, “verlaat-en-vergeet-tijd” – een tijd waarin zei alles mentaal achterlaten, om kwaliteitstijd apart te zetten met Jezus alleen? Het is een tijd waarin we alle gedachtes over ons werk, gezin, kinderen aan de kant zetten en zeggen “Dit is Uw tijd Jezus, ik ben op dit moment volledig de Uwe!”.

Het probleem is niet het werk, het gezin of de carriere. Het is het doelloos rondhangen en het verspillen van tijd. Velen van het volk van God spenderen hun tijd met eindeloos rondhangen – met het doelloos tijd doorbrengen met vrienden of met het hangen voor de TV. We verspillen zoveel kostbare uren en verwaarlozen daarmee onze Heer en Verlosser!

Ik wil nu tegen de vrouwen spreken: U heeft uw echtgenoot en uw kinderen de beste jaren van uw leven gegeven. U werkt hard en trouw en u zorgt goed voor uw gezin. Maar hoeveel “verlaat-en-vergeet-tijd” geeft u aan Jezus? Hoeveel uren per week sluit u de wereld buiten om dicht bij Hem te zijn?

Wat moet de Heer toch jaloers zijn vanwege al onze andere geliefdes, alle dingen die onze tijd en aandacht wegvreten. Het oude gezegde is waar: Het is niet het “slechte” dat de vijand van de Christen is, maar het “goede”. Het zijn het gezin, de carriere, het werk, de kinderen. Deze dingen staan op zichzelf niet tussen ons en de Heer. Nee, het is het doelloze rondhangen wat we doen!

Nu staat de Heer tegenover ons en vraagt: “hebt gij Mij waarlijk lief, meer dan dezen?” (Johannes 21:15)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: