Home > Overdenkingen > Ten einde raad

Ten einde raad

“Weer anderen bevoeren het wijde water, dreven handel op landen overzee. Zij zagen de wondermacht van de Heer, hoe hij de diepe zee beheerste. Op zijn bevel ging het stormen, hoog verhieven zich de golven. De schepen werden opgetild tot de hemel en vielen weer neer in de diepte. Iedereen verging van ellende. Ze zwaaiden op hun benen alsof ze dronken waren; ze waren ten einde raad” (Psalm 107:23-27)

In deze psalm is men ten einde raad op het dek van een schip die door een storm heen en weer geslingerd wordt. Grote golven tillen het schip hoog op en gooien hem dan weer de diepte in. Krachtige winden duwen het schip heen en weer zodat geen enkele matoos meer op hun benen kon staan. Ze wankelden over het dek alsof ze dronken zijn.

Het zeil van het schip is gescheurd en golf na golf slaat neer op het dek. De matrozen moeten worstelen om zich ergens goed aan vast te kunnen houden. Het lijkt er op alsof het allemaal voorbij is voor hun, en ze verkeren in complete wanhoop. Ze zijn hulpeloos – kwestbaar voor de krachten van de elementen, niet in staat om de storm te doen stoppen en krachteloos om zichzelf te redden.

Deze matrozen zijn op een plaats gekomen die het einde is van hun kunnen. Deze omstandigheid raakt alle Christenen van tijd tot tijd. Het betekent simpelweg “Het verlies van iedere mogelijkheid om zelf een uitweg te bedenken”. Kortweg, er is geen ontsnapping mogelijk – geen hulp, geen verlossing – anders dan in God Zélf!

“In hun angst riepen zij de Heer om hulp en hij redde hen van een wisse dood. Hij bedaarde de storm, de golven gingen liggen. Het werd volkomen stil. Groot was hun vreugde. De Heer bracht hen thuis, zij bereikten de haven” (Psalm 107:28-30)

Wanneer stopte de storm voor deze matrozen in Psalm 107? Wanneer bracht God hen naar hun veilige haven?

Eerst kwamen deze mannen aan het einde van hun kunnen, ze waren ten einde raad. Ze gaven al hun hoop op menselijke hulp op. Ze zeiden “Er is geen enkele manier waarop we onszelf kunnen redden, niemand op aarde kan ons hier uithalen!”.

Ten tweede schreeuwden ze het uit tot de Heer temidden van hun ellende – ze keerden zich tot Hem alléén om hulp!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: