Home > Overdenkingen > Leren door verdrukkingen

Leren door verdrukkingen

De psalmist schrijft “Het is mij goed, dat ik verdrukt ben geweest, opdat ik uw inzettingen zou leren” (Psalm 119:71). U zult zich misschien net als mij afvragen “Wat voor theologie is dit nu weer? Is het werkelijk goed om verdrukt te worden?”

Het hebreeuwse woord voor verdrukking betekent “vernederd, gelouterd, besmeurd, gekwetst, verzwakt, depressief”. Wanneer u deze betekenis in dit vers legt staat er plotseling “Het is goed voor mij dat ik getuchtigd, vernederd, verzwakt en depressief ben – omdat ik op die manier de inzettingen van de Heer leer”. Het woord inzetting betekent “gegraveerde wet”. De psalmist zegt hier “Het is goed dat ik door deze problemen ben gegaan omdat God gedurende dit proces Zijn wetten en wegen op mijn hart geschreven heeft”.

De Heer staat beproeving toe op onze weg om ons te testen, maar dat is niet Zijn hoofddoel. Nee, onze verdrukkingen zijn er om ons te leren recht voor Hem te wandelen. De Bijbel zegt “Talrijk zijn de rampen van de rechtvaardige …” (Psalm 34:19). Volgens de psalmist is het doel van al onze verdrukkingen dat we ervan leren.

Een van onze zendings-echtparen schreef ons over de situatie in de Afrikaanse natie waar ze aan het werk waren. Een van de armste op aarde, en de situatie werd verergerd door de lange, bloederige burgeroorlog die daar gaande was. De zendelingen reden pas geleden naar dit wanhopige land in een vrachtwagen met een groep Christenen uit een naburig land. Ze zouden een lading voorraden afleveren en zouden een bijeenkomst bijeenwonen net over de grens heen. Maar toen ze bijna bij de grens waren ging hun vrachtwagen langzamer rijden. De chauffeur drukte het pedaal helemaal in maar de snelheid bleef maar afnemen. Het team werd ontmoedigd terwijl ze zagen dat ze auto voor hen in de verte verdween.

Uiteindelijk kwam het team aan bij de grens aan en de motor van de vrachtwagen hield er direct mee op, hij kwam geen meter meer vooruit. Iedereen van het team vroeg het zich af, “Heer wat is er gaande?”. Plotseling kwamen de grenswachten er aan geraced en schreeuwden “Er is zojuist een explosie net over de grens geweest, niet ver hier vandaan! Een van de strijdende partijen heeft zojuist een auto opgeblazen die net de grens over gekomen was. Als de vrachtwagen normaal had gewerkt dan zouden ze ook aangevallen zijn geweest.

De volgende ochtend stopte de chauffeur de sleutel weer in het contact – en de vrachtwagen startte zonder problemen. Sterker nog, de rest van de reis heeft hij het volkomen normaal gedaan. Ze herkenden dat Gods doelen werden vervuld door deze ogenschijnlijk vervelende omstandigheid.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: