Home > Overdenkingen > De handdoek opnemen

De handdoek opnemen

In een beroemde passage in Johannes 13 nam Jezus een handdoek begon de voeten van Zijn discipelen te wassen. Hij vertelde hen “Indien nu Ik, uw Here en Meester, u de voeten gewassen heb, behoort ook gij elkander de voeten te wassen; want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook gij doet, gelijk Ik u gedaan heb” (Johannes 13:14-15).

Sommige vrome Christenen hebben dit vers letterlijk genomen. Ze hebben er een gewoonte van gemaakt om “voetenwas” diensten te organiseren. Dit is lovenswaardig, maar het blijft slechts een ritueel, de ware betekenis van het voetenwassen is hiermee verloren gegaan.

Nadat Jezus de voeten van de discipelen had gewassen trok Hij Zijn kleed weer aan, ging zitten en vroeg hen “Weten jullie wat ik zojuist gedaan heb?”. Met andere woorden, “Begrijpen jullie de geestelijke betekenis van het voetenwassen?”

Ik geloof dat de vraag van de Heer ook voor ons vandaag de dag geld. Begrijpen wij de diepte van wat Hij deed toen Hij de voeten van Zijn discipelen waste? Er vond iets heel krachtigs plaats, Christus onderwees Zijn gemeente een van de meest belangrijke lessen.

Jezus stelde hier geen verordening in die alle gemeentes zouden moeten opvolgen, zoals het avondmaal of een waterdoop. Als dat het geval was dan zou Hij dit al vanaf het begin af aan hebben gedaan. Hij zou zich dan ook zelf hebben onderworpen aan een voetwassing, zoals Hij ook gedaan heeft met de waterdoop. Ik geloof dat Jezus ons hier een voorbeeld gaf van het soort fysieke manifestatie waar Hij het meest naar verlangt, dat van “het opnemen van de handdoek”.

Ik geloof dat wanneer we begrijpen wat Jezus deed met het wassen van de voeten, dat we ook de concepten van dienstbaarheid en onderwerping zullen begrijpen. Ziet u, elkaar dienen in liefde en jezelf aan elkaar onderwerpen in de vreze Gods betekent veel meer dan het aannemen van orders of het afleggen van verantwoordelijkheid aan elkaar. Deze glorieuze waarheid worden alleen ontgrendeld in de context van “het opnemen van de handdoek”.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: