Home > Overdenkingen > Van toorn naar genade

Van toorn naar genade

Gods heiligheid vereist dat Hij zonde haat maar barmhartigheid liefheeft. Nu het bloed van Jezus aan de gerechtheid van God heeft voldaan kan Hij bij ons komen door het gescheurde voorhangsel heen, om ons genade te tonen.

Het Oude Testament bevat een krachtig voorafschaduwing van onze genadige Hoge Priester. In Numeri 16 zien we de volledige gemeenschap van Israël in opstand komen en mopperen tegen Mozes en Aaron. God had 250 prinsen vernietigd omdat zij in opstand tegen Hem gekomen waren en het volk was boos op Mozes en Aäron vanwege hun dood. “Maar de volgende dag morde heel de gemeenschap van de Israëlieten tegen Mozes en tegen Aäron: Ú hebt het volk van de HEERE gedood!” (Numeri 16:41 HSV)

God verscheen in een wolk en zei tegen Mozes en Aäron om apart van de rest te gaan staan: “Trek u terug uit het midden van deze gemeenschap, en Ik zal hen vernietigen, in een ogenblik!” (zie vers 45).

Plotseling brak er een verschrikkelijke plaag uit onder het volk. Verschrikt zei Mozes tegen Aäron: “Neem de vuurschaal en doe er vuur in van het altaar, en leg er reukwerk op, en ga onmiddellijk naar de gemeenschap en doe verzoening voor hen, want grote toorn is uitgegaan van voor het aangezicht van de HEERE; de plaag is al begonnen … hij bleef tussen de doden en de levenden in staan, en de plaag werd tot stilstand gebracht” (Numeri 16:46, 48 HSV).

Mozes zei hier “Ren door het kamp heen en zwaai met het wierookvat en bedek het volk met wierook” en Aäron deed dit.

Aäron is een type van Christus hier en het wierook staat voor de gebeden van Jezus voor een opstandig volk. Wat een prachtig beeld wordt hier neergezet van God die genade betoond door de gebeden van de Hoge Priester. We zien een beeld van Jezus die tussen opstandige zondaars rent, en naar de Vader bidt ten goede van hen. En met iedere persoon die Hij besprenkelt roept Hij het uit: “Vader, wees genadig!”

Een advocaat is iemand die aan het gerecht de dingen vertelt die legaal zijn – wat is goed en wat moet er gedaan worden. Onze Advocaat Jezus zegt “Ik heb de wet vervuld. Ik heb de prijs volledig betaald om Gods gerechtigheid te vervullen. De duivel kan God nooit beschuldigen van onrechtvaardigheid”.

Hoewel er 14.700 Israelieten stierven door deze plaag hadden er 2 tot 3 miljoen moeten sterven. Maar God was genadig!

Zo hadden ook u en ik allang moeten sterven vanwege onze zonde. Maar de Vader heeft ons, door de gebeden van Jezus, in Zijn genade bewaart.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: