Home > Overdenkingen > Verspil uw verdrukkingen niet

Verspil uw verdrukkingen niet

Het boek Numeri bevat een triest voorbeeld van verspilde verdrukkingen. De vijf dochters van een man genaamd Selofchad kwamen bij Mozes om te vragen om een deel van het Beloofde land. Ze vertelden Mozes “Onze vader is in de woestijn gestorven, hoewel hij niet behoorde tot de bende, die tegen de HERE samenspande, tot de bende van Korach, maar om zijn eigen zonde is hij gestorven, en hij had geen zonen” (Numeri 27:3). Deze vrouwen zeiden “Toen alle anderen tegen u in opstand kwamen met Korach, zat onze vader niet tussen deze opstandelingen. Hij leefde niet in rebellie, hij stierf in zijn eigen zonden”.

Deze laatste zin raakte mij toen ik het las “om zijn eigen zonde is hij gestorven”. Dit betekende dat ondanks dat deze vader fantastische wonderen heeft gezien – de verlossing uit Egypte, water die uit een rots komt, manna uit de hemel – stierf hij in ongeloof tezamen met de rest van zijn generatie. Van die generatie hadden alleen Jozua en Kaleb de wildernis overleefd.

Uiteraard werden deze vijf dochters in de wildernis geboren en ze groeiden op in een gezin vol boosheid tegenover God. Alle beproevingen van Israel en alle verdrukkingen verhardde alleen maar het ongeloof in hun vader. En deze jonge vrouwen groeiden op terwijl ze alleen maar geklaag en bitterheid hoorden. Tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten was er een constante klacht, nooit eens een woord van geloof of vertrouwen in God. Nu moesten deze vrouwen aan Mozes vertellen “Onze vader heeft ons niets nagelaten – geen hoop, geen bezit, geen getuigenis. Hij heeft enkel veertig jaar lang al jankend in bitterheid doorgebracht omdat het leven zo moeilijk was. Hij stierf in zonde en zijn leven was compleet verspild.

Wat verschrikkelijk om zoiets te moeten zeggen over een van je ouders. Maar ik moet alle ouders waarschuwen die dit lezen: Uw kinderen kijken naar u terwijl u door ellende heen gaat en uw reactie hierop en uw gedrag zullen hen voor de rest van hun leven beïnvloeden! Dus hoe gedraagt u zich? Verspilt u uw verdrukking, niet alleen voor uzelf maar ook voor alle komende generaties? Ik hoop dat uw erfgenamen gevestigd zullen worden in Christus terwijl zij u horen zeggen “Ik vind deze beproeving maar niks, maar gezegend zij de Naam van de Heer”.

Ik ken veel Christenen die met iedere beproeving alleen maar nog bitterder en chagrijniger worden. Onze beproevingen hebben als doel ons te trainen en te kneden, beproevingen die worden toegestaan door God om Zijn trouw aan ons te openbaren. Maar in plaats daarvan worden deze mensen klagers, bittere zuurpruimen en gemenerikken. Ik vraag me dan af “Waar is hun geloof, waar is hun vertrouwen in de Heer? Wat moeten hun kinderen wel niet denken?”

Geliefden, verspil uw verdrukkingen niet. Laat ze het zoete aroma van vertrouwen en geloof in uw Heer voortbrengen.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: