Home > Overdenkingen > De boodschap van het kruis

De boodschap van het kruis

De zonde van afgoderij riep Gods verschrikkelijk toorn af over Zijn eigen volk. Deze zonde maakte Hem bozer dan welke andere zonde dan ook in het Oude Testament, zoveel zelfs dat Hij verklaart: “De kinderen rapen hout, de vaders steken vuur aan en de vrouwen kneden deeg om offerkoeken te maken voor de koningin des hemels en zij brengen plengoffers aan andere goden teneinde Mij te krenken” (Jeremia 7:18)

Dit is Gods verklaring tegen afgoderij in het Oude Testament en Hij haat vandaag de dag afgoderij nog net zoveel. Het roept Zijn toorn af over iedere generatie, ook de huidige. Er gaat een nieuwe soort afgoderij de wereld rond op dit moment. Nee, we zien geen mensen die op hun knieën gaan voor beelden; maar in plaats daarvan verleid deze afgoderij op een hele subtiele, slimme manier een hele hoop mensen. En het maakt God nog bozer dan de afgoderij in het Oude Testament.

“Het verbaast mij, dat gij u zo schielijk van degene, die u door de genade van Christus geroepen heeft, laat afbrengen tot een ander evangelie, en dat is geen evangelie. Er zijn echter sommigen, die u in verwarring brengen en het evangelie van Christus willen verdraaien. Maar ook al zouden wij, of een engel uit de hemel, [u] een evangelie verkondigen, afwijkend van hetgeen wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt!” (Galaten 1:6-8)

Dit “andere evangelie” waar Paulus het hier over heeft is een boodschap van verlossing zonder kruis. De grote afgoderij van deze dagen is het opzij schuiven van de boodschap van het kruis van Jezus Christus.

Het kruis – inclusief haar eisen en hopen – is het hart van het evangelie. Iedere aanbidding, iedere gemeenschap, alles wat zichzelf een kerk noemt is flagrante afgoderij als het kruis niet in het centrum staat. Een dergelijke aanbidding komt uit een andere geest en God wil er niets mee te maken hebben. Zonder het kruis blijft er niets anders over als kaf – een geperverteerd evangelie, iets wat uit de diepste krochten van de hel komt. Het is een grotere belediging voor de Heer dan de afgoderij van Israël.

“en als Ik van de aarde verhoogd ben, zal Ik allen tot Mij trekken” (Johannes 12:32). Dit “tot mij trekken” waar Jezus het hier over heeft is Zijn kruisiging. Hij werd van de aarde verhoogd vanaf het kruis, een beeld van Zijn grote offer voor onze zonden.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: