Home > Overdenkingen > Jakobs ladder

Jakobs ladder

Een van de meest interessante mensen uit het Oude Testament is Jakob, een bedriegende, misleidende en manipulatief mannetje. Maar God hield zielsveel van deze man

Jakob had op een listige manier het geboorterecht van zijn broer Esau afgenomen. Toen een uitgehongerd Esau terugkwam van de jacht bood Jakob hem een stoofpot aan in ruil voor zijn geboorterecht. In hun cultuur was het geboorterecht het recht van de eerstgeboren man om het hoofd van de stam te worden. Dit omvatte een “dubbele zegen” – waarmee bedoeld werd dat hij een dubbele portie van al zijn vaders bezittingen zal ontvangen. Maar nog belangrijker was dat degene die het geboorterecht had de stamvader was van het aartsvaderlijke zaad waaruit Christus is voortgekomen: “en met u en met uw nageslacht zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden” (Genesis 28:14).

Jakob had ook de aartsvaderlijke zegen van zijn vader Isaak gestolen – een zegening die Esau toebehoorde – door zichzelf voor te doen als Esau. Toen Esau ontdekte dat Jakob zijn zegening had gestolen was hij vastbesloten hem te doden.

Hun moeder, Rebekka, overtuigde Isaak om Jakob weg te sturen naar de plaats waar haar broer Laban woonde. Zij wou dat Jakob daar een vrouw zou vinden om daar in vrede te gaan wonen. Terwijl Jakob onderweg was gaf God hem een ongelooflijk visioen. Hij zag een ladder neerdalen uit de hemel, een ladder waarvan engelen op en afstegen van en naar de troon van God (zie Genesis 28:12)

God trok het gordijn weg en toonde Jakob een goddelijke activiteit die al die tijd gaande was. Al die engelen waren bezig met een opdracht – ze daalden neer op aarde om Gods volk te leiden, te dienen, bij hen te wonen, hen te waarschuwen, beschermen, bewaken en te voorzien in hun noden.

Geliefden, die ladder is er nog steeds! En diezelfde engelen zijn geen minuut ouder geworden sinds dat Jakob ze gezien heeft. Sterker nog, ze zijn nog steeds aan het werk ten behoeve van ons.

Aan Jakob, en door hem aan ons, zei God toen “Ik ben met u en Ik zal u behoeden overal waar gij gaat, en Ik zal u wederbrengen naar dit land, want Ik zal u niet verlaten, totdat Ik gedaan heb wat Ik u heb toegezegd” (Genesis 28:15)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: