Home > Overdenkingen > Een berouwvolle geest

Een berouwvolle geest

Waarom was God zo goedgezind met Jakob, een bedrieger? We lezen in Jesaja: “In den hoge en in het heilige woon Ik en bij de verbrijzelde en nederige van geest, om de geest der nederigen en het hart der verbrijzelden te doen opleven” (Jesaja 57:15)

Deze passage beschrijft een man die, net als Jakob, teneergeslagen en op de vlucht is, en God doet hem weer heropleven, zegent hem en eert hem. Jesaja voegt er aan toe: “op zulken sla Ik acht: op de ellendige, de verslagene van geest en wie voor mijn woord beeft” (Jesaja 66:2)

We weten dat mensen kijken naar de uiterlijke verschijning, maar God kijkt altijd naar het hart. We kunnen alleen Jakob’s gierigheid, hebzucht en manipulatie zien. Maar God keek verder dan zijn vlees en naar iets wat in zijn hart was – een verslagen, gebroken geest. God wist dat er iets in het hart van Jakob leefde dat bereid was verandert te worden.

Dat is precies waar God naar op zoek is in ons. Hij zoekt naar een gebroken, berouwvol hart waar Hij mee kan werken. Hij kan niets met een Esau type, iemand die de dingen van God voor lief neemt en slechts neptranen van berouw laat lopen. Esau was sensueel en zijn hart was hard. Hij was net als veel Christenen vandaag de dag, hij drijfde door het leven zonder enig doel, en onderweg wou hij alleen genieten van allerlei sensuele genoegen.

Jakob eerde Gods Woorden. Hoe ik dat weet? Sta er maar eens bij stil: Jakob moet zijn vader, Isaak, hebben gehoord die keer op keer het verhaal vertelde over hoe God een verbond had gesloten met de opa van Jakob, Abraham. Hij hoorde van die keer dat Isaak op het altaar gelegd werd om gedood te worden, maar toen Abraham het mes ophief stopte God hem en toonde hem een lam die hij kon gebruiken voor het offer. En uiteindelijk hoorde Jakob ook over het heilige zaad dat tot hem kwam vanuit een aartsvaderlijke afstamming.

En naast dit alles herinnerde Jakob’s moeder hem waarschijnlijk aan de droom die God haar gegeven had – dat Jakob het heilige zaad zou zijn. Jakob moet vast verheugd zijn geweest bij het idee dat hij op een dag het hoofd van de stam zou zijn, en de stamhouder zou zijn van de geslachtslijn waaruit de Messias zou komen!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: