Home > Overdenkingen > De crisis bij de rode zee

De crisis bij de rode zee

In het Oude Testament worden veel momenten van beproeving benoemd. Misschien is het grootste voorbeeld hiervan wel de crisis bij de Rode Zee. Deze crisis werd volledig door God verzorgd, de Schrift zegt dat het God was die het hart van de Farao verharde, waardoor de Egyptenaren het volk van Israël ging achtervolgen. En het was God die het toestond dat het Egyptische leger de overhand had over Israël bij de Rode Zee.

God vertelde het volk om een kamp op te slaan bij Pi-Hachirot tussen Migdol en de zee, dit was een plaats die omsloten was door twee bergketens en de zee. De enige uitweg die ze nog hadden was terug de wildernis in maar die werd geblokkeerd door het leger van de Farao. De Israelieten ontzet maar het was hun God die hen hierheen geleid had!

Laat me u ergens op wijzen: God had er op ieder moment voor kunnen zorgen dat de wielen van de wagens van de Egyptenaren er af vielen, waardoor ze in de woestijn achterbleven om te sterven van de honger. Maar in plaats daarvan wachtte Hij tot het moment dat ze tussen de muren van de open gespleten zee stonden.

God had ook een bovennatuurlijke wolk boven het kamp van de Egyptenaren kunnen laten hangen om hen te verwarren. De soldaten zouden dagenlang verward door de mist hebben rondgerend. Maar in plaats daarvan koos Hij ervoor om dat wolk achter de Israelieten te plaatsen als bescherming.

God had ook een enkele engel kunnen sturen om het volledige Egyptische leger in een oogwenk neer te slaan. In feite had Hij er op ieder moment voor kunnen kiezen om hen te vernietigen. Maar de Heer deed deze dingen niet. In plaats daarvan maakte Hij dat Israël in een nauwe, alarmerende situatie terrecht kwam, een crisis waar je nooit op menselijke kracht uit kon komen.

Ik geloof dat de Heer twee doelen had met het toestaan van deze onmogelijke situatie:

1. Hij was vastbesloten om de vijand van Israël te vernietigen, ze zouden nooit meer in angst over hun schouders heen hoeven te kijken. God zei hier in essentie: “Ik zal de lichamen van uw vijand langs de kust strooien zodat u kunt zien dat ze stuk voor stuk dood zijn. Dan zult u weten dat Ik alle macht heb!”

2. God wou een mogelijkheid aan Zijn volk bieden waarbij zij hun levens in Zijn hand konden leggen – om stil te staan en Hem erop te vertrouwen dat Hij de richting zal aangeven

Hoe weten we dat God deze angstaanjagende situatie heeft geregiseerd om Zijn volk te testen? Dit is in de Bijbel terug te vinden: “Gedenk dan heel de weg, waarop de HERE, uw God, u deze veertig jaar in de woestijn heeft geleid, om u te verootmoedigen en u op de proef te stellen ten einde te weten, wat er in uw hart was: of gij al dan niet zijn geboden zoudt onderhouden” (Deuteronomium 8:2)

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: