Home > Overdenkingen > De Heer zal voor u strijden

De Heer zal voor u strijden

Terwijl de Egyptenaren snel op de Israelieten afkwamen was er geen enkele plaats meer waar ze zich konden verbergen. De bergen aan beide kanten waren kaal, er was geen boom of grot in de buurt te bekennen. En aan de andere kant sloot de zee hen in, het was een onmogelijke situatie! De Schrift zegt hier “Toen Farao naderbij gekomen was, sloegen de Israëlieten hun ogen op, en zie, de Egyptenaren rukten achter hen aan. Toen werden de Israëlieten zeer bevreesd en schreeuwden tot de HERE” (Exodus 14:10)

Probeer uzelf eens in hun situatie te verplaatsen. Uw familie staat om u heen: kinderen, grootouders en andere leden. Plotseling hoort u het gerommel van wielen van wagens, het gekletter van zwaarden en een felle strijdkrijt van een moordzuchtig, bloeddorstig leger. Zou u niet bang zijn?

De waarheid is dat God geduldig is met ons wanneer de verschrikkelijke roes van menselijke angst over ons heen komt in zo’n crisis. Onze Heer is geen harde leermeester en Hij wist dat dit een angstaanjagende ervaring zou zijn voor Israël. Hij zou in feite blij zijn met een gebed als “Heer, we zijn bang! Maar we weten dat U altijd trouw bent om ons te verlossen. Toen we in Egypte waren heeft U ons verlost van de engel des doods en van alle andere plagen. We weten dat U de macht heeft om ons ook uit deze crisis te halen. Vader, we leggen onze levens in Uw handen!”

Maar was dit de roep van Israël? Nee! De Schrift zegt “en zij zeiden tot Mozes: Waren er soms geen graven in Egypte, dat gij ons hebt meegenomen om te sterven in de woestijn? Wat hebt gij ons aangedaan door ons uit Egypte te leiden? … wij kunnen beter de Egyptenaren dienen dan in de woestijn sterven” (Exodus 14:11-12)

Ze waren sarcastisch, en stonden bijna op het punt van godslastering. Dit was zeker niet een schreeuw van geloof!

Staat u momenteel oog in oog met een eigen crisis? U zult zich misschien afvragen “Wat moet ik doen in zo’n omstandigheid? Wat gebeurt er wanneer ik overspoeld ben door angst omdat alles om me heen omvalt?”

Dit is het antwoord dat God gaf aan Israël toen ze temidden van hun crisis stonden: “Vreest niet, houdt stand, dan zult gij de verlossing des HEREN zien … De HERE zal voor u strijden, en gij zult stil zijn” (Exodus 14:13-14). De Heer zei tegen hen: “Het eerste waar u mee moet afrekenen is uw angst! Ik zal voor u strijden en Ik zal u redden en verlossen. Laat deze belofte uw kracht zijn en laat het iedere angst verdrijven!”

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: