Home > Overdenkingen > Wee hun die naar Egypte trekken

Wee hun die naar Egypte trekken

“Wee hun die naar Egypte trekken om hulp, die steunen op paarden en vertrouwen op wagens, omdat zij talrijk zijn, en op ruiters, omdat zij machtig in aantal zijn, maar de blik niet richten op de Heilige Israëls en naar de HERE niet vragen” (Jesaja 31:1)

De profeet Jesaja waarschuwt Israël dat er geen mogelijkheid tot overwinning was voor hen als zij probeerden hun tegenstander te verslaan op eigen kracht. Jesaja 31 schildert een prachtig beeld van de nutteloosheid van proberen tegen de vijand te strijden op onze eigen menselijke kracht. Ik geloof dat dit hoofdstuk een type en een verafschaduwing is van de ineffectiviteit van al onze pogingen om onze lusten, gewoonten en boezemzonden te verslaan door te steunen op menselijke redenaties en hulpmiddelen.

In de tijd dat Jesaja deze waarschuwende boodschap schreef marcheerden koning Sanheribs en het assyrische leger al door Juda. Ze hadden de meeste steden die ze op hun pad tegenkwamen al bezet en nu waren ze van plan om Jeruzalem te belegeren. In het hebreeuws betekent het woord Sanherib “succesvol” en Assyrië betekent “toenemende zonde”. Als je deze twee samenvoegt zien we een beeld van een kwaadaardige vijand die een groot succes had tegenover Gods volk.

Assyrië staat symbool voor iedere demonische, wellustige geest die in de aanval gaat tegen ons. En Sanherib is de duivel zelf, ervan overtuigd dat hij ons succesvol zal verslaan om ons vervolgens de wanhoop in te jagen. Ik geloof dat God ons in dit hoofdstuk wil tonen hoe de duivel en zijn demonische legers golven van verleidingen naar de gemeente brengt, met een steeds toenemende intensiteit en met veel succes.

Dit hoofdstuk is ook een voorbeeld van hoe zonde in de laatste dagen zal toenemen. De Schrift zegt dat de maatschappij van kwaad tot erger zal gaan (zie 2 Timoteüs 3:13), en de kerk zal overspoeld worden met bedrog en demonische leringen. Ik geloof dat we dit vandaag de dag zien gebeuren. Demonische legers hebben alle media en iedere vorm van technologie geïnfiltreerd en overspoelen onze maatschappij met sensualiteit, naaktheid en allerlei perversies. Zoals geprofeteert staat in Openbaring 12:15, “En de slang wierp uit haar bek water achter de vrouw als een stroom, om haar door de stroom te laten medesleuren”.

Advertenties
  1. Ronny Blaak
    01-11-2012 om 14:10

    Amen

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: