Home > Overdenkingen > Zet door naar de volheid in God

Zet door naar de volheid in God

Lot zou gestorven zijn in Sodom als God de zaak niet in eigen hand had genomen. De Heer greep en zijn gezin letterlijk vast en trok hen uit de stad weg: “En toen hij talmde, grepen de mannen hem en zijn vrouw en zijn beide dochters bij de hand, omdat de HERE hem wilde sparen, en leidden hem uit en brachten hem buiten de stad” (Genesis 19:16)

Wat een prachtig beeld van genade is dit! Terwijl Lot aarzelend bleef staan aan de rand van vernietiging, zonder enige kracht of wilskracht om zichzelf te verlossen, leidde God deze verwarde, misleide aan zonde gebonden man naar veiligheid toe. Hij vertelde Lot hier in essentie: “Ik houd van jou, en Ik sta het niet toe dat je in deze holocaust sterft. Je bent een rechtvaardig mens Lot, en Ik had je gewaarschuwd. Kom nu!”.

“Toen wij nog hulpeloos waren, is Christus voor ons, goddeloze mensen, gestorven op de tijd die door God is vastgesteld” (Romeinen 5:6). De letterlijke betekenis van hulpeloos hier is “zonder bekwaamheid of wilskracht”. God zegt dat Hij bereid is namens ons te handelen omdat we niets te schenken hebben.

De Heer had nog een richtlijn voor Lot: “Vlucht om uws levens wil; zie niet om … vlucht naar het gebergte, opdat gij niet verdelgd wordt” (Genesis 19:17). De berg vertegenwoordigt hier Gods aanwezigheid, een plaats waar we alleen zijn met Hem. We zien dit beeld telkens weer terugkeren in de Schrift: Het was op een berg waar Mozes werd geraakt door Gods glorie … waar Christus werd verheerlijkt ten overstaan van Zijn discipelen … waar Jezus Zijn Vader zocht in gebed. Al deze dingen gebeurden op een berg.

“Groot is de HERE en hoog te loven in de stad van onze God zijn heilige berg” (Psalm 48:2). “Komt, laten wij opgaan naar de berg des HEREN, naar het huis van de God Jakobs, opdat Hij ons lere aangaande zijn wegen en opdat wij zijn paden bewandelen” (Jesaja 2:3). De boodschap hier is: “Wanneer God u verlost door geloof in Zijn beloftes, ren dan rechtstreeks naar de berg van Zijn heiligheid!”

Lot was nog steeds niet gewillig om Gods aanwezigheid binnen te rennen; in plaats daarvan vroeg hij God om een omweg te mogen maken naar Soar. Hij zei “ik zal niet naar het gebergte kunnen ontkomen, zonder dat het onheil mij achterhaalt en ik sterf” (Genesis 19:19).

God stond dit toe en Lot kwam uiteindelijk naar de berg, maar toen hij hier eenmaal was gebeurde er iets ergens dan Sodom. Lot werd dronken en werd door zijn twee dochters verleid die uiteindelijk zwanger werden en zonen baarden door deze incestueuze handelingen. Wat een verschrikkelijk beeld! En dit gebeurde allemaal omdat Lot – ondanks dat hij verlost was – niet wou doorzetten naar de volheid in God.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: